Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.02.09 Lavere import mindsker rekord i EU’s handelsunderskud

18. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Den økonomiske krise rammer nu Europa så hårdt, at de 27 EU-landes underskud i handelen satte rekord sidste år. Underskuddet over for den øvrige verden kom op på hele 241,3 milliarder euro (over 1.800 milliarder kroner). Allerede i 2007 købte EU-landene for langt mere, end de solgte. Underskuddet var da på 192,4 mia. euro, viser en opgørelse fra Eurostat.

Udviklingen i de 15 euro-lande viser, at krisen ramte hårdt i 2008. Fra et overskud i udenrigshandelen på 15,8 milliarder euro (knap 120 mia. kr.), kom handelstallene ned i det røde felt i 2008, hvor underskuddet blev på 32,1 milliarder euro (knap 240 mia. kr.).

I december var handelstallene i euro-landene også i rødt. Men der var en klar bedring i forhold til november, hvor underskuddet var oppe på 5,8 milliarder euro. I december kom det ned på 700 millioner euro.

Også i de 27 EU-lande samlet vendte de drastiske fald i handelstallene. I november solgte købte landene for 23,6 milliarder euro mere, end de solgte. I december var underskuddet på 10,4 milliarder euro.

Det var imidlertid ikke eksporten, der fik underskuddet bragt ned. Den faldt yderligere med en procent. Men krisen slår nu så hårdt igennem, at landenes import falder markant. I december var faldet på 6,0 procent.

Tyskland er det land i EU, der har det klart største handelsoverskud. Fra januar til november 2007 var det oppe på 183,8 milliarder euro (1.370 mia. kr.) Det faldt i 2008, men var frem til november alligevel oppe på 168,2 milliarder euro. Alle de andre store lande i EU havde et betydeligt underskud. Det økonomisk hårdt ramte Storbritanniens underskud var i de 11 første måneder af 2008 oppe på 111,7 milliarder euro, Spaniens på 84,2 milliarder euro og Frankrigs på 64,2 milliarder euro.

Holland skiller sig ud med et overskud på 38 milliarder euro, og også Danmark, Finland og Sverige hører til de få lande med overskud.

De voldsomme priser på energi sidste år giver en del af forklaringen på EU-landenes underskud. Importen fra Rusland steg således i de 15 euro-lande med hele 19 procent, og det var ikke mindst gas og olie, der flød fra øst. Og også Norge havde glæde af de en tid meget høje priser.

Af østlandene var det kun Tjekkiet, der frem til november havde overskud i handelen med den øvrige verden. For vækstlandet Rumænien var situationen alvorlig. Underskuddet var på 21 milliarder euro, og dermed mere end dobbelt så stort som Bulgariens.

Netop situationen i Østeuropa får nu advarselslamperne til at lyse. Financial Times citerer i dag en markedsstrateg fra Morgan Stanley for, at krisen minder om den, som Asien var ude i for ti år siden.

Kurserne på børserne i østlandene er faldet dramatisk i år, og i går faldt de yderligere.

Fagligt.eu har tidligere beskrevet den økonomiske udvikling i østlandene.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.