Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.03.09 EU-handelsunderskud på 26,3 mia. euro i januar

23. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landene køber stadig for langt højere beløb i resten af verden, end de formår at sælge for. I januar var det samlede handelsunderskud på 26,3 milliarder euro (195 milliarder kroner). Eneste lyspunkt var, at underskuddet var endnu større i januar sidste år. Da løb det helt op i 30,3 milliarder euro.

Det er Eurostat, der nu har de første skøn over handelstallene for januar. Eurostat anslår, at eurolandenes underskud var på 10,5 milliarder euro. Mod et minus på 11,1 milliarder i januar sidste år.

USA er trods en stadig lav dollar et af de lande, som EU formår at sælge mere til, end EU-landene køber fra. Overskuddet på handelsbalancen var på 63,1 milliarder euro for hele 2008. Det er et lidt mindre overskud end i 2007 og det skyldes, at de plagede amerikanere købte færre varer i EU.

Tyskland mærker også krisen, men havde igen et gigantisk overskud i samhandelen i 2008. Det var på 175,5 milliarder euro. I den modsatte ende kæmper briterne med at få andre lande til at købe britisk og holde briterne fra at købe varer fra andre dele af verden. Det britiske handelsunderskud var på 118 milliarder euro. Om det lave britiske pund har spillet ind, så briterne holdt igen med dyrere udenlandske varer, skal være usagt. Men importen faldt med fem procent sidste år, men eksporten faldt samtidig med tre procent.

Det kriseramte Spanien havde en lille nedgang i eksporten, men en større nedgang i importen. Underskuddet var sidste år alligevel på 90 milliarder euro. Set i forhold til befolkningen størrelse er det måske værre for grækerne, der fortsatte med et betydeligt underskud på handelsbalancen. Det løb op i 35,7 milliarder euro sidste år.

Eurostat anslår til gengæld, at det går ganske godt i Danmark. Eksporten blev øget med seks procent til lande uden for EU og importen kun med fem procent, så handelsoverskuddet kom op på 3,9 milliarder euro.

Det var også sidste år energien, der trak handelsbalancen i rødt. EU-landene har et betydeligt overskud i de forarbejdede produkter. pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.