Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EU-lande taber i handlen med varer – vinder i service

20. Jan. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

20.01.2012 De 27 EU-lande øgede deres underskud i handelen med varer på et år med over fire milliarder euro. I tredje kvartal af 2011 var underskuddet på 35,1 milliarder euro mod 31,0 milliarder året før. Til gengæld går det fremad med at levere service til den øvrige verden. Overskuddet var på 29,8 milliarder euro mod 22,8 milliarder et år tidligere, fremgår det af en opgørelse fra Eurostat.

Det rekordstore overskud i handelen med service skyldes først og fremmest bud i udlandet efter professionel og teknisk service, finansiel service, men også computer og informationsservice, mens der er underskud på royalties og betalinger for licenser.

Det er handelen med Kina, der i første række svækker den europæiske betalingsbalance. Selv om EU-landene i svagt tempo øger salget af varer til Kina, importerer EU-landene for langt mere. I tredje kvartal blev der solgt for 34,3 milliarder euro, men købt for 73,9 milliarder, og det gav et underskud på 39,6 milliarder euro. Det opvejes ikke af et overskud på 2,1 milliarder euro i handelen med service, der også er beskeden. EU-landene solgte for 6,4 milliarder euro service til kineserne.

USA er klart den største handelspartner. EU-landene har et overskud i den handel og størst i varehandelen. Det kom op på 20,8 milliarder euro. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.