Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.01.09 Krisen rammer udenrigshandelen og ordrebøger hårdt

22. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efteråret var hårdt ved den europæiske eksport og industriens ordrebøger. I tredje kvartalet steg de 27 EU-landes underskud over for den øvrige verden drastisk og beløb sig til 39,5 milliarder euro (små 300 milliarder kroner). I andet kvartal var underskuddet på 29,6 milliarder euro, men i tredje kvartal 2007 kun på 9,7 milliarder euro, viser nye tal fra Eurostat..

Det stærkt stigende underskud skyldes først og fremmest, at de europæiske firmaer ikke kan komme af med deres almindelige varer. Underskuddet i varehandelen var alene på 64 milliarder euro. Tidligere rettede handelen med service op på underskuddet. Det gør sektoren stadig, men overskuddet bliver mindre.

EU-landene har dog overskud i samhandelen med USA. Det amerikanske handelsunderskud gælder også Europa, og amerikanerne købte i tredje kvartal for hele 24,5 milliarder euro flere varer i EU, end EU-landene så fordele i at købe hjem fra USA. Europæerne giver i stedet ordrerne til kineserne. Underskuddet i samhandelen med Kina nåede op på 41,9 milliarder euro.

Fald i ordrer på 4,5 procent i ordrer

Hele EU er ramt af tilbagegang i ordrer til industrien. Men euro-landene er hårdest ramt. Fra oktober til november faldt ordrerne med 4,5 procent og var 26,2 procent lavere end i november sidste år.

Metalindustrien mærker krisen hårdest sammen med fabrikanter af transportudstyr. Krisen rammer landene bredt, men fra at være et af de lande, der var mindst berørt, slår krisen nu også hårdt ned på Danmark.

Kun Letland og Rumænien får stadigt flere ordrer til industrien.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.