Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.09.08 EU-landene øger underskud over for øvrige verden

17. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den økonomiske krise i Europa slog for alvor igennem i sommer med voldsomme underskud i samhandelen med den øvrige verden. Alene de 15 eurolande havde i juli et underskud på 2,3 milliarder euro. I juli sidste år var der et overskud i samhandelen på hele 5 milliarder euro.

De første skøn fra Eurostat viser, at EU samlet havde et underskud i samhandelen på 21,5 milliarder euro. I juli 2007 var underskuddet kun på 13,6 milliarder euro.

De stigende energipriser er baggrunden for en væsentlig del af underskuddet. Fra januar til juni var det på 181,1 milliarder euro mod 122 milliarder i 2007. Energiimportens betydning understreges af, at EU-landene øgede overskuddet i handelen med maskiner og køretøjer i årets første seks måneder. Det kom op på 74,2 milliarder euro mod 57,6 i det første halvår af 2007.

Samhandelen med den øvrige verden stiger, men krisen i USA og Japan slår igennem. Samhandelen med både USA og Japan faldt, mens Rusland, Brasilien og Kina blev stadigt mere betydelige handelspartnere.

Samhandelen med Rusland steg 24 procent fulgt af Brasilien med 20 procent og Kina med 16 procent.

Tyskland har stadig et stort overskud i udenrigshandelen. Det var på hele 103,2 milliarder euro fra januar til juni. Holland og Irland har også pæne overskud. Derimod er krisen slået igennem i Storbritannien til trods for det faldende pund, der gør det lettere at sælge varer, men dyrere at importere. Underskuddet var på 61,1 milliarder euro. Spaniens krise viser sig også på handelstallene. Underskuddet nåede op på 50 milliarder euro i årets første måneder.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.