Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.04.08 Energi-opgør mellem EU og Kina i Afrika

23. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentet retter en hård kritik af Kinas politik i Afrika, hvor stormagten støtter en række diktaturer. Parlamentet lægger dog samtidig op til et samarbejde med Kina om en bedre politik og opfordrer EU til at øge samarbejdet med Afrika både om energipolitikken og generelle udenrigspolitiske spørgsmål.

Kina har de senere år øget sine investeringer i Afrika og er i dag verdensdelens tredjestørste handelspartner og godt på vej til at blive den største. Kineserne har som andre lande øjnene rettet mod de naturressourcer, der som Afrika er fuld af. Olien har kinesernes særlige interesse.

Europa-Parlamentet peger på, at omkring 30 procent af Kinas olieimport i dag kommer fra Afrika, og at kinesernes behov for råolie stiger år for år. Men Afrikas rolle som leverandør af råvarer må ændres, mener parlamentarikerne. Afrika må ud af råvarefælden og i stedet selv i gang med at forarbejde råvarer og udvikle sig. Skal det lykkes, kræver det samarbejde, og også ændringer af EU’s udviklingspolitik og landbrugspolitik, så udviklingslandene får mere gavn af den.

Socialdemokraternes Britta Thomsen siger, at Kina i mange afrikanske lande opfattes som en ven, fordi landet investerer store summer i udvikling også af infrastrukturer.

- EU må indse, at vi ikke er selvskrevne til rollen som Afrikas bedste ven, siger Britta Thomsen.

Hun mener, at EU burde øge indsatsen i Afrika, og at investeringer i en bæredygtig energi er noget af det, som EU kan hjælpe med.

Parlamentet lægger op til, at EU samarbejder med Kina om en ændring af politikken, så hele miljøspørgsmålet får en højere placering.

SF’s Margrethe Auken angreb i debatten Kina for ikke at tage hensyn til menneskerettighederne.

- Kina må følge de demokratiske spilleregler og respektere menneskerettighederne i stedet for blot at tilbyde sig som et billigt alternativ, sagde Margrete Auken.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.