Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.05.08 Godt lederskab fører til god udvikling

23. May. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De fattigere lande har muligheder for at udvikle sig på en bæredygtig måde. Men det kræver, at de følger de spor, som en række succesrige lande har fulgt og også indfører en politik, hvor en ordentlig politisk ledelse er i spidsen for et god og motiveret administration.

En rapport fra ”Kommissionen for vækst og udvikling”, som blev offentliggjort i Bruxelles i dag, undersøger udviklingen i en række lande i vækst og finder, at de har fælles træk. Brasilien, Kina, Hong Kong, Indonesien, Japan og flere andre lande har alle strategisk åbnet sig til verdensøkonomien, skabt bevægelige arbejdsmarkeder og bygget på høj opsparing og investeringer. Men erfaringerne viser også, at lige muligheder for alle fremmer en bæredygtig vækst.

- Lederskab og troværdige, pragmatiske regeringer spiller en vigtig rolle, sagde EU-kommissær Danuta Hübner ved præsentationen.

Rapporten er blevet til gennem et bredt samarbejde. Nobelpristageren Michael Spencer har bidraget og under stregede, at mange industrialiserede lande for tiden er ramt af en lavere vækst, men at væksten kan komme tilbage, og at de fattige kan få del i den. Han fandt, at rapporten bidrager med løsningen.

Rapporten gør det dog også klart, at der ikke er nogen mirakelløsninger, og at ingen enkel politik kan bruges i alle lande.

Men ud over en ordentlig ledelse af landene og gode administrationer og samarbejde, så er det afgørende, at landene kommer med i verdensøkonomien og får adgang til den ny teknologi og viden i de udviklede lande.

Investeringer i udviklingslandene er afgørende, men de skal være bæredygtige. Miljøet får stor opmærksomhed ligesom energien. Der er behov for subsidier i udviklingslandene.

Intet land gennemgår en udvikling, uden byerne bliver større og større, understregede både Danuta Hübner og Michael Spencer. Derfor er det også afgørende, at byerne udvikler sig på en måde, så de er til at leve i. Rapporten peger som næsten alle rapporter om udvikling også på Afrikas særlige problemer.

Kommissionen for Vækst og udvikling er en uafhængig organisation, der har 21 medlemmer med politisk baggrund, forskermæssig tilknytning eller erfaring fra erhvervslivet. Organisationen tæller ud over professor Michael Spencer endnu en Nobelpristager, kommissær Danuta Hübner fra Kommissionen og bl.a. den tidligere svenske udviklingsminister Carin Jämtin.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.