Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

14.04.10 Ulandshjælp stiger – men store EU-lande skærer ned

14. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Hjælpen til de fattige lande steg i 2009 trods den økonomiske krise. Blandt andre de fattigste afrikanske lande syd for Sahara nød godt af øget bistand, viser en ny undersøgelse fra OECD’s udviklingskomite, DAC. Men der er stor forskel på, hvor meget den rigere del af verden sætter af til hjælp i ulandene. En række store europæiske lande skar drastisk deres bidrag ned i 2009.

Den italienske støtte faldt med hele 31,1 procent, og dermed ydede Italien en hjælp, der blot er på 0,16 procent af nationalproduktet. FN og EU har som mål, at hjælpen skal op 0,7 procent i 2015. Det mål fortoner sig imidlertid, viser tallene. Samlet faldt støtten fra de 15 EU-lande, der er med i DAC, med 0,2 procent til samlet 0,44 procent.

Ud over Italien faldt hjælpen i seks andre EU-lande. Østrig skar ulandsstøtten ned med hele 31,2 procent, Tyskland med 12 procent og Portugal med 15,7 procent.

Blandt de EU-lande, der øgede støtter, trak især Frankrig og Storbritannien op. Frankrig hævede støtten med 16,9 procent og Storbritannien med 16,6 procent. Men blandt landene, der ydede mere, var også Danmark, Belgien, Finland og Sverige.

Lederen af DAG, Eckhard Deutscher, er tilfreds med, at hovedparten af medlemmerne af komiteen lever op til målet fra 2000, og finder, at støtten til Afrika er opmuntrende. Men han mener alligevel, at der er langt igen.

- Alle donorer er nødt til at gøre den tilstrækkelige indsats for at møde deres forpligtelser, udtaler Eckhard Deutscher.

Samlet steg ulandshjælpen med 0,7 procent i 2009 til 119,6 milliarder dollar. EU er samlet den største donor. 44 procent kommer fra EU-landene. Men USA, der øgede bistanden i 2009 under præsident Obama, er den største enkeltbidragyder. USA gav 28,7 milliarder dollar i støtte. Det er dog kun 0,20 procent af nationalproduktet.

Kun fem lande er oppe på FN’s mål fra årtusindskiftet. Det er Danmark, Luxembourg, Holland, Norge og Sverige.

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.