Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.09.10 EU-topmøde endte i romastrid og oplæg til fremtidens EU

17. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Torsdagens EU-topmøde viste klare modsætninger i samarbejdet. I konklusionerne er Frankrigs udvisning af romaerne ikke et tema, men det var det emne, der optog stats- og regeringslederne mest i en debat, som den bulgarske premierminister, Boyko Borissov, kaldte en skandale, mens Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker nøjedes med at kalde ”viril”.

Topmødet endte med at anbefale, at Kommissionen tager fat på en strategi for romaerne – noget, der som tidligere omtalt på fagligt.eu reelt allerede er. Rumæniens præsident, Traian Basescu, der på topmødet kaldte romaerne for nomader, mente, at strategien må gå på to ben, et for beskæftigelse og et for uddannelse.

- For dem at tjene penge gennem arbejde og for dem at få adgang til uddannelse, så de kan integrere sig nu og få de kommende generationer med, sagde Traian Basescu.

Han gentog, at Rumænien ikke var tilhænger af de franske udvisninger, mens den bulgarske premierminister fastholdt, at Bulgarien ikke blander sig i det spørgsmål

Konklusionerne behandler mere udførligt, hvad EU skal beskæftige sig med i fremtiden. Topmødet nåede frem til få beslutninger. Det er således betegnende, at stats- og regeringslederne ikke blev enige om sanktioner mod lande, der bryder kravene i vækst- og stabiliseringspagten.

Sanktioner er stadig kun til overvejelse

På forhånd var der stor opmærksomhed om punktet ”økonomisk styring”. På topmødet i marts blev lederne enige om en tættere overvågning af den økonomiske udvikling. Kommissionen foreslår, at der bliver et system med sanktioner over for lande, der ikke overholder krav om budgetdisciplin.

Økonomi- og finansministrene er enige om et system, så EU-kommissionen tidligt får oplysninger om regeringernes oplæg til kommende budgetter.

På topmødet anerkendte stats- og regeringslederne blot det arbejde, der var gjort med rammer for makroøkonomiske tilsyn, overvågningen af lande, der har uholdbare ubalancer i økonomien, og at der er bedre styr på de enkelte landes finanspolitiske rammer..

Topmødet ser frem til en rapport, som en ekspertgruppe kommer med på næste topmøde i oktober.

Den irske premierminister, Brian Cowen, sagde efter mødet til irske Independent, at der ikke var enighed om sanktioner på mødet. Det stopper ved overvågningen af den økonomiske udvikling.

- Men spøgsmålet om sanktioner er stadig til diskussion. Der er ikke nogen enighed nu, sagde Brian Cowen.

Bladet har set et udkast til konklusioner fra ekspertgruppen og fremhæver, at der er en række både juridiske og tekniske spørgsmål, der skal afklares. Det gælder både, hvordan og hvornår sanktioner kan træde i kraft.

Kun eurolandene kan direkte straffes, men samtidig skal systemet indrettes, så begge eurolandene Frankrig og Tyskland med vidt forskellig økonomisk udvikling er tilfredse. Samtidig er den økonomiske situation i eurolandene vidt forskellig, og med Estland som euroland fra næste år er forskellen mellem rig og fattig i møntsamarbejdet endnu større.

Det ventes, at ekspertgruppen afleverer den endelige rapport i begyndelsen af oktober. Derefter har Det Europæiske Råds formand, Herman Van Rompuy, kun omkring en uge til at strikke konklusioner sammen for det følgende EU-topmøde.

EFS imod sanktioner

Den europæiske fagbevægelse, EFS, kan kun være tilfreds med, at diskussionerne om sanktioner bliver vanskelige. Før gårsdagens topmøde udtalte EFS’s generalsekretær, John Monks, at stats- og regeringslederne burde prioritere andre spørgsmål højere. Det gjaldt den stigende ulighed og den sociale ubalance i stedet for den økonomiske budgetmæssige.

- Det er politikken med at undertrykke lønninger, gøre arbejdsmarkederne mere fleksible og svække de faglige organisationer, der har ført os ind i hele suppedasen; at igen slå ind på den politik, vil kun gøre situationen værre, sagde John Monks.

Han frygtede, at landene nu slog ind på en politik, der ville føre til, at de hver især forsøgte at forbedre deres situation og dermed gøre naboen til en tigger – og i sidste ende alle til tiggere.

EU’s fremtid i internationalt samarbejde

Hvad stats- og regeringslederne var enige om, var til gengæld prioriteter for det kommende samarbejde om den globale udvikling.

Konklusionerne lægger vægt på den europæiske situation og styrke – uden at nævne, at den økonomiske udvikling går stærkere i stort set hele den øvrige verden.

Europa skal gå foran, når det gælder fælles svar på fælles problemer. Stats- og regeringslederne lægger samtidig vægt på FN’s rolle, men samtidig det samarbejde, som EU opbygger direkte med andre lande og dele af verden.

Konklusionerne lægger op til at styrke det samarbejde og ser frem til en række topmøder med de store aktører på verdensmarkedet – Kina, Republikken Korea, Indien, Rusland og USA.

EU agter at styrke de strategiske interesser i forhold til Kina og her få øget samhandel, hvor også Kina åbner mere op for landets marked og her også offentlige indkøb.

Om klimaforhandlingerne hedder det blot, at topmødet i oktober vil gøre status over forberedelserne til Cancúnkonferencen. EU-kommissionen har allerede nedtonet forventningerne til topmødet.

I oktober vil stats- og regeringslederne også lægge strategien for G8- og G20-møderne. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.