Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

16.01.08 EU-formandskab: Samarbejde skal styrke EU

16. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det slovenske EU-formandskab vil have gang i EU både på de indre linjer og over for den øvrige verden. På sit møde med Europa-Parlamentet i Strasbourg sagde den slovenske premierminister, Janez Jansa, at nok var det et lille land, der nu havde formandskabet, og nok var Slovenien det første af de nye lande, der stod i spidsen for EU, men formandskabet havde alligevel ambitioner. De ambitioner gjaldt både at få EU på plads med den ny traktat, styrke vækst og beskæftigelse i Lissabon-processen, og så gjaldt det at styrke EU’s placering i verden.

- Samarbejde bliver et nøgleord. Vi vil måske nok begå fejl. Vi vil ikke kæmpe om rampelyset, men små lande har ofte været gode formandskaber, sagde Janez Jansa.

Øverst på den slovenske ønskeliste er, at EU-landene kommer langt med at ratificere Lissabon-traktaten, så den kan træde i kraft om et år. Men Janez Janza lagde også vægt på forårets EU-topmøde, hvor Lissabon-processen for vækst, beskæftigelse, bæredygtig udvikling og social samhørighed er på dagsordenen. Han understregede, at det er helt afgørende, at EU styrker indsatsen for forskning og viden og nævnte i den forbindelse også den fri bevægelighed både for studenter, forskere og innovation, eller forskningens resultater.

Udbygningen af det indre marked har høj prioritet, og premierministeren fremhævede markedet for tjenester og det energimarked, som Kommissionen i næste uge kommer med forslag for. Janez Jansa ønskede aftaler, der lagde op til en sikker energiforsyning.

Det slovenske formandskab vil følge på det de beslutninger, der blev vedtaget på topmødet under det tyske formandskab på sidste forårs topmøde.

Udenrigspolitikken spiller en særlig rolle for Slovenien trods landets lille størrelse. Placeringen betyder, at udviklingen på Vestbalkan har afgørende betydning for slovenerne, der gerne ser Serbien med i EU.

- Men alle lande på Vestbalkan er vigtige for EU, sagde Janez Jansa.

Han understregede, at situationen i Kosovo var spændt, og at der hverken syntes nogen umiddelbar løsning i EU-regi eller i FN’s sikkerhedsråd.

EU’s rolle over for de nye økonomiske magter Kina og Indien måtte også styrkes. Det internationale samarbejde drejede sig ikke kun om konkurrenceevne og terrorisme. Også fattigdommen måtte tages alvorligt, og EU’s større diskuteres, så den var effektiv også over for landenes egen udvikling for eksempel inden for uddannelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.