Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.03.09 EU aflyser topmøde om job

23. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det tjekkiske EU-formandskab vender fingeren nedad til EU-Kommissionsformand José Manuel Barrosos ønske om at holde et ekstraordinært EU-topmøde i Prag om beskæftigelse og sociale spørgsmål. Det særlige sociale topmøde var også for de europæiske parter på arbejdsmarkedet. Det ville være første gang, parterne mødte samtlige stats- og regeringsledere.

Barrosos vicetalskvinde, Pia Ahrenkilde Hansen, siger imidlertid til fagligt.eu., at parterne ikke kommer til at mødes med hele Det Europæiske Råd.

- Der bliver formentlig tale om et socialt topmøde som dem, vi tidligere har holdt i Bruxelles, og formentlig med deltagelse af trojkalandene, siger Pia Ahrenkilde Hansen.

Kommissionen venter på, at tjekkerne melder ud, hvordan de tænker sig, at mødet skal holdes. Det står også uklart, hvor det bliver. Det kan nu også blive i Bruxelles.

José Manuel Barroso har presset på for at få mødet holdt. Han har samtidig sammen med kommissæren for beskæftigelse og sociale anliggender, tjekken Vladimír Špidla, også presset på for at få arbejdsmarkedets parter til at komme med input til mødet.

Torsdag holdt trojkalandene et møde med parterne og også efter det sagde Barroso, at han håbede, at parterne kunne levere noget fælles og også bygge videre på den særlige fleksicurity-model.

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, hører imidlertid til dem, der mener, at det kan være farligt at holde møder, der kan stille for store forventninger i befolkningerne til, at det går mod bedre tider. Allerede på topmødet torsdag og fredag gav han udtryk for, at der ikke var megen ide i et nyt topmøde. Efter sidste uges succesfulde demonstrationer i Frankrig mod regeringen har Sarkozy nok at gøre med at få ro på hjemmefronten.

Den europæiske faglige sammenslutnings generalsekretær, John Monks, har også advaret mod at stille for store forventninger, men han beklager alligevel, at der ikke bliver noget stort topmøde.

- Det kan ikke andet end give det indtryk, at de europæiske ledere ikke er bekymrede for beskæftigelsen. Det europæiske beskæftigelsestopmøde skulle give de europæiske parter en mulighed for at komme med og udtrykke deres syn på udviklingen. Vi mister nu muligheden for at blive hørt på det højeste niveau, siger John Monks.

Han peger på, at det heller ikke sender noget godt signal kun uger før, der bliver holdt valg til Europa-Parlamentet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.