Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.03.09 Tjekkiet sender sin leder af EU’s formandskab på porten

24. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det tjekkiske EU-formandskab skifter leder, efter det tjekkiske parlament til aften stemte for et mistillidsvotum til premierminister Mirek Topolànek. Fire udbrydere fra Topolàneks center-højre-parti, ODS, stemte sammen med oppositionen, og dermed var der 101 stemmer for mistilliden til premierministeren ud af parlamentets 200 pladser.

Mirek Topolànek sagde efterfølgende, at han følger forfatningen og træder tilbage. Ifølge Prague Daily Monitor opfordrede han præsident Vaclav Klaus til hurtigt at udpege en ny regeringsleder. Han afviste et forslag fra det socialdemokratiske oppositionsparti, CSSD, om, at kabinettet fortsætter indtil juli og dermed gør EU-formandskabet færdigt.

Fra ODS lød det inden afstemningen, at partiet ville fremskynde valg, hvis regeringen led nederlag.

Krisen i den tjekkiske regering kommer på det værst tænkelige tidspunkt, hvor formandskabet er i fuld gang med at forberede EU’s oplæg til det kommende G20-topmøde i London den 2. april. Efter G20-mødet er der topmøde i Prag mellem EU og USA, og det tjekkiske EU-formandskab skal også finde frem til, hvad der skal erstatte det aflyste sociale EU-topmøde, der var aftalt til den 7. maj i Prag.

Det ventes nu at blive et socialt topmøde bare for formandskabet, de to kommende formandskabet, arbejdsmarkedets parter og EU-kommissionen, men svæver stadig i det uvisse.

Samtidig har Tjekkiet endnu ikke Lissabon-traktaten på plads. Præsident Vaclav Klaus, der er modstander af traktaten, skaber stadig uro om den tjekkiske ratificering, der venter Senatets godkendelse. Topolàneks afgang styrker præsident Vaclav Klaus position. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.