Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.01.10 Spansk EU-formandskab går nye veje i samarbejdet

04. Jan. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Det spanske EU-formandskab, der nu står i spidsen for det europæiske samarbejde i de kommende seks måneder, bliver det første, der kommer til at dele magten med andre. Med den ny Lissabon-traktat har spanierne stadig den daglige ledelse af rådets møder. Men på topmøder og også udenrigsministrenes rådsmøder er det andre, der styrer diskussionerne.

Den spanske premierminister, José Luis Rodriguez Zapatero, overlader ledelsen af Det Europæiske Råds arbejde til den ny faste formand, belgieren Herman Van Rompuy. Og den spanske udenrigsminister, Miguel Angel Moratinos, sagde allerede før jul på et pressemøde i Bruxelles, at det bliver den ny høje repræsentant for udenrigspolitikken, briten Catherine Ashton, der styrer alle udenrigsministrenes formelle rådsmøder.

Miguel Moratinos understregede, at det spanske EU-formandskab ikke dermed løber fra sit ansvar for EU-samarbejdet, men lever op til de principper, der ligger i Lissabon-traktaten. Det spanske formandskab vil således på væsentlige områder spille en mindre rolle end tidligere formandskaber, men støtte de nye ledere af samarbejdet.

- Vi vil optræde diskret i vort arbejde og vor støtte. Jeg kan sige, at der ikke bliver nogen konkurrence om opgaverne. Vi vil bidrage til arbejdet og supplere og dermed støtte de nye institutioner og personer, sagde udenrigsministeren.


Stadig store spanske opgaver

Selv om det spanske EU-formandskab lægger op til at spille en mindre fremtrædende rolle, ligger der alligevel store opgaver og venter. At formandskabet ikke agter at spille sig helt af banen ses da også af, at José Zapatero har indbudt en række fremtrædende personer til en debat i morgen om EU-samarbejdet.

Blandt personerne er nogle af de vismænd i den reflektionsgruppe, som Det Europæiske Råd nedsatte for to år siden. Gruppen fik den tidligere spanske premierminister Filipe Gonzalez som formand og talte også den nye danske klima- og energiminister Lykke Friis.

Gonzalez deltager i tirsdagens møde, hvor også den tidligere formand for EU-kommissionen Jacques Delors ventes at bidrage til en diskussion om blandt andet at få sammenhæng mellem den økonomiske politik og arbejdsmarkedspolitikken.

Det spanske formandskab arbejder på oplæg til, hvordan den såkaldte Lissabon-proces for vækst, beskæftigelse og social samhørighed kan følges op. Processen, der skulle have gjort EU til den førende region i verden inden for en højteknologisk økonomi, udløber i år, men bliver fortsat i en ny form frem til år 2020. Den ny proces ventes at blive et toppunkt på forårets topmøde, men kan også blive vedtaget på et særligt ekstraordinært møde i DER.

EU-kommissionen lægger op til, at processen både prioriterer beskæftigelse og et rummeligt indslusende arbejdsmarked højt, og at der samtidig for alvor satses på at styrke forskning og udvikling. Netop målene for forskning og udvikling hører til dem, som EU langt fra nåede i Lissabon-processen.

Det spanske EU-formandskab lægger også vægt på et bøget skattesamarbejde med større åbenhed, så skattesnyd bliver bekæmpet.

På mødet tirsdag ventes det, at Gonzalez kommer med nogle af de ideer, reflektionsgruppen arbejder med. Det ventes, at den kommer mede en rapport på EU-topmødet i juni. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.