Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.01.11 Klodens overlevelse op på EU-topmøde

28. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Fortsætter det nuværende mønster i forbruget, kan kommende generationer få problemer med både mangel på energi, vand, fødevarer og en række råstoffer. Om 40 år er der over ni milliarder mennesker på kloden, og det stiller helt anderledes krav til produktionen.

Det var meldingen, da EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, forleden lagde rammer for en strategi for en bæredygtig udvikling og brug af naturressourcer frem. Strategien understreger, at det haster med at få ændret på energiforbruget. Den konkretiserer et af de syv flagskibe i Europa 2020, hvor målet blandt andet er, at energiforbruget skal ned med 20 procent om ni år og udslippet af C02 reduceres tilsvarende.

Barroso har grund til at tale dunder. EU-lande er således langt fra målene, og det er en af grundene til, at de 27 landes stats- og regeringsledere om en uge har energipolitikken på dagsordenen sammen med innovation. Nytænkning og innovation ses i sammenhæng med energiforbruget. Punktet blev taget af DER’s møde i december, men nu kommet det op, og diskussionen ventes at blive hård, for nu er det alvor.

EU-Kommissionen og DER’s formand, Herman Van Rompuy, ønsker ikke kun en debat om de overordnede prioriteter for EU’s energipolitik, men at der stilles krav til hvert enkelt land om, hvor meget det skal spare på energien. Kommissionen kommer umiddelbart før topmødet med en meddelelse om vedvarende energi, der også ventes at vise, at det også halter med at leve op til målene på det område.

Milliarder af euro at spare

Guleroden for energibesparelser er, at der er store summer af penge at hente. Kommissionen anslår, at EU-landene kan spare op mod 100 milliarder euro om året, hvis energibesparelserne slår igennem. For at fremme ændringerne tænker Kommissionen i ny teknologi, fremme af den grønne økonomi, reformer af landbrugspolitikken og fiskeriet, ændringer i transporten og en klar plan for energieffektivitet.

Støtte til forskning, udvikling og innovation vil i stigende grad gå til de områder, der fremmer energibesparelserne. Kommissionen peger på, at der allerede er opnået gevinster og forskningsresultater, der viser, hvor der er penge at spare.

Et ungarsk projekt viste, at 56 firmaer kunne spare 58,8 millioner euro ved miljøforbedringer, mens britiske firmaer kunne nå op på hele 6,4 milliarder euro. En britisk fødevareproducent kunne spare 42 procent på vandforbruget.

I affaldshåndtering er et kapitel for sig. Sammen med den vedvarende energi anslår Kommissionen, at området med en vækst på otte procent på det globale marked når op på en omsætning på 4.000 milliarder euro i 2050. Det er masser af grønne job i vente. I dag er der allerede 3,5 millioner job.
På topmøden vil stats- og regeringslederne også drøfte energisikkerhed og de aftaler, de har med lande uden for EU - hvor forholdet til Rusland er i centrum. Kommissionen kender i dag ikke landenes aftaler. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.