Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.06.07 De lange knives nat

24. Jun. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen
Der var knive i ryggen, og der blev snittet lunser af forslaget til en forfatning, før EU-landenes stats- og regeringsledere lørdag morgen klokken seks nåede frem til et forlig om en ny reformtraktat for EU. Inden da føg det med trusler fra øst og vest. I London fulgte den kommende premierminister, Gordon Brown, tæt, om den afgående Tony Blair holdt sig til det mandat, han havde fået med sit til Bruxelles og ikke løb fra de ultimative britiske krav. Tony Blair var flere gange i kontakt med Brown under mødet og fik klar besked om at holde sig til rammerne.

I Warszawa fulgte premierminister Jaroslaw Kaczynski tæt sin tvillingbror, præsident Lech Kaczynskis, gøren og laden ved topmødet og sendte meldinger både via polsk tv og direkte til broderen. Han ville sikre sig, at de to brødre ikke bare ser helt ens ud, men også i tanke og handling er ens. Polen skulle stå fast, om så topmødet brød sammen.

Ved forhandlingsbordet blev det på et tidspunkt for meget for lederen, den tyske forbundskansler Angela Merkel, senere, hvis det regerende tvillingepar Lech og Jaroslaw Kaczinsky kom på bedre tanker. der truede med at sætte Polen i skammekrogen. I hvert fald udtalte hendes talsmand sent på natten, at kansleren var klar til at indlede den regeringskonference, der gør arbejdet med reformtraktaten færdigt, uden Polen.

Derefter gik et større diplomati i gang, hvor den ny franske præsident, Nicolas Sarkozy, og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, lod sig inddrage. De tog kontakt til præsidentens tvillingebror, statsministeren Jaroslaw Kaczynski, der havde udtalt sig kompromisløst til polsk TV tidligere på aftenen i Warszawa.

Nicolas Sarkozy sagde efter topmødet, at det var nødvendigt at finde et kompromis. Næsten tyve år efter murens fald sætter man ikke det største østland uden for samarbejdet.

Angela Merkel roste efter topmødets afslutning den franske præsident for indsatsen.

- Jeg arbejdede tæt sammen med Sarkozy. Det var et godt samarbejde. Han spillede en vigtig rolle. Flere gjorde det. De sidste linjer skulle på plads, sagde Angela Merkel.

Nicolas Sarkozy chokerede ellers flere af topmødets deltagere med udtalelser til fredagens Financial Times om, at Frankrig ville have en sætning snittet ud af konklusionerne. Der måtte ikke stå noget om, at unionens mål var ”et indre marked med fri og lige konkurrence”. Dermed kom han på kant med sin gode ven Tony Blair, der fra London fik at vide af Brown, at den sætning var helt afgørende for Labour-regeringen, og at der skulle findes en løsning på det problem.

Det franske problem optog hele tiden ved stats- og regeringsledernes frokost fredag middag og fandt sin løsning (se nedenfor). Derefter gik det tyske EU-formandskab for alvor i gang med de andre problemer og ikke mindst den uforudsigelige Kaczynski-familie, der tidligt på ugen chokere med udtalelser om, at Polen ikke kun skulle have styrke i forhold til sit nuværende indbyggertal, men i forhold til alle dem, man ville have været, hvis ikke så mange var dræbt under 2. verdenskrig.

Da de var løst, og også de polske tvillinger var tilfredse, blev det nye forlig for meget for de mest ivrige europæere, der holder fast i, at EU skal ind i et helt anderledes forpligtende samarbejde og gerne ende med en form for Europas forenede stater.

Den belgiske afgående premierminister Guy Verhofstadt så sin drøm om at føderalt Europa forsvinde – en drøm, han burde være vækket fra for mange år siden. Nu så han sig gal på bestemmelser om, at de nationale parlamenter kunne blande sig for meget og sammen med ministre i rådet blokere for forslag i nærhedsprincippets navn. Det ville svække EU-kommissionen, mente han. Men både han, Spaniens José Rodrigues Zabatero, den italienske premierminister og tidligere formand for EU-kommissionen, Romano Prodi og Luxembourgs Jean-Claude Juncker opgav modstanden og forliget var hjemme.

På det afsluttende pressemøde sagde Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at han ikke mente, at Kommissionens magt var svækket, men at det var naturligt, at de nationale parlamenters rolle blev styrket.

Og dermed endte topmødet fredeligt. Ja, der var nærmest en helt ny, god stemning, mente statsminister Anders Fogh Rasmussen efter mødet. Han mente, at topmødet var så vel forberedt, at det var baggrunden for et godt udfald. Men for danskerne var det også et udramatisk topmøde, da der ikke var danske betydelige problemer. Fogh Rasmussen kunne blot glæde sig over, at et dansk ønske blev opfyldt hurtigt. Det var, at der blev skrevet et punkt om klimapolitikken, så miljøproblemer bliver taget alvorligt.

Nu er det op til det kommende portugisiske EU-formandskab at gøre arbejdet med reformtraktaten færdig. Portugiserne indkalder allerede til et møde i slutningen af juli. Arbejdet skal være slut inden jul, og Anders Fogh Rasmussen anser det for realistisk. Men forliget ligger rammerne for forhandlingerne så fast, at der næppe dukker nye problemer op, selv om de polske tvillinger stadig styrer Polen.

- Det er nu svært at afspore den kommende regeringskonference. Banen er kridtet op, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.