Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

14.10.08 Lykke Friis på vej til Gonzalez-tænketank

14. Oct. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tidligere spanske premierminister Felipe Gonzalez peger på den danske EU-ekspert Lykke Friis til sin EU-reflektionsgruppe, der ventes godkendt på EU-topmødet onsdag og torsdag.

Gruppen får 12 medlemmer med Felipe Gonzalez som formand, to næstformænd og ni øvrige medlemmer. Ud over den 39-årige pro-rektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, foreslår Gonzalez også den tidligere italienske EU-kommissær Mario Monti, Polens tidligere præsident Lech Walesa og som næstformænd den tidligere Nokia-leder Jorma Ollila og Letlands første kvindelige præsident, Vaira Vike-Freiberga.

Lykke Friis har i en årrække præget debatten om EU i Danmark. Hun gik fra en forskerstilling i EU til Dansk Industri og herfra til den nuværende stilling som prorektor på Københavns Universitet.

Reflektionsgruppen om EU er en fransk opfindelse. Efter de franske vælgeres nej til Lissabon-traktaten satte det gang i en debat om EU’s fremtid, og præsident Sarkozy ønskede at få tanker frem om, i hvilken retning udviklingen skal gå.

Filipe Gonzalez fik dog et begrænset mandat for gruppens arbejde. Den kommer ikke til at beskæftige sig med de nuværende problemer med Lissabon-traktaten, kommende udvidelser og heller ikke om de kommende forhandlinger om EU’s budget. Det bliver meget langsigtede problemstillinger, gruppen skal til at tage sig af.

Lykke Friis er ph.d. med speciale i europæisk politik, og har i snart 15 år været kendt som den ekspert, medierne går til, når de skal have forklaret, hvad EU er for en størrelse.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.