Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.06.08 Hektisk efterår i EU efter irsk nej

20. Jun. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Irland lover at have bud på, hvad der skal til, for at løse det irske problem efter nej’et til Lissabon-traktaten, når EU-landenes stats- og regeringsledere mødes i oktober til et nyt topmøde.

Efter en lang debat om den irske afstemning var stats- og regeringslederne sent fredag aften enige om, at de ikke lægger noget pres på Irland, og at der ikke er nogen dead-line for en løsning. Men den irske premierminister Brian Cowen lovede, at han til oktober kommer med konkrete ideer til, hvordan den irske knude kan løses op, og EU-traktaten kan få liv igen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen understregede på et pressemøde efter aftenens debat, at Irland skal have den tid, landet skal bruge til at finde en løsning. Men tiden frem til oktober bliver ikke en tænkepause.

- Der vil blive stor aktivitet og livlige konsultationer med landene og institutionerne, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han påpegede, at alle landenes ledere ønskede, at der var fundet en løsning før valget til Europa-Parlamentet i juni og så tidligt, så reglerne i Lissabon-traktaten kan bruges.

- Men det er for tidligt at sige, om det er realistisk, sagde statsministeren.

Ingen stats- eller regeringsleder gav under middagen udtryk for, at landet ikke arbejdede videre på at ratificere Lissabon-traktaten. Men den tjekkiske premierminister, Mirek Topolánek, orienterede om landets problem med, at forfatningsdomstolen først skal tage stilling til den.

Tyskland har samme problem, og der er ikke i dag nogen dato på, hvornår domstolene har deres bedømmelser klar.

Blandt EU-kilder på topmødet er det en almindelig opfattelse, at der nok ikke direkte lægges noget pres på Irland for at finde en løsning. Men irerne vil mærke de øvrige landes ånde i nakken i den kommende tid. Og den bliver skarpere, efterhånden som flere og flere lande ratificerer.

Presset for en løsning i efteråret bliver styrket af, at Tjekkiet overtager EU-formandskabet til januar. Mange frygter, at det bliver et EU-skeptisk Tjekkiet, der skal lede forhandlingerne om at finde en løsning på det irske problem. Det skal løses under det franske formandskab i efteråret.

Den tjekkiske Europaminister, Alexandr Vondra, sagde til BBC, at det var afgørende, at de øvrige lande hverken pressede Irland eller hans eget.

- Jeg tror, at enhver form for pres kan virke modsat, sagde han.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.