Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.06.08 Irland får 117 dage til at løse sit problem med Lissabon-traktaten

20. Jun. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Senest på det næste EU-topmøde den 15. oktober vil den irske premierminister Brian Cowen fortælle sine 26 EU-kolleger, hvordan han ser vejen frem for Irlands endelige godkendelse af Lissabon-traktaten. Det fremgår af topmødeerklæringen, der udsendtes fredag eftermiddag ved afslutningen af to dages møder i Bruxelles. Og mødet var, ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), helt uden den krisestemning, der prægede EU-lederne efter det franske og det hollandske nej til en lignende traktat i 2005.

Statsministeren finder det afgørende, at traktaten kan træde i kraft inden der holdes Europa-parlamentsvalg til juni 2009. Ved simpel tilbageregning når Fogh Rasmussen frem til, at traktaten skal være på plads senest 1. april.

Der er ikke lagt pres på Irland, men topmødet siger lige ud, at 19 lande har godkendt og resten fortsætter. Parlamenter, der repræsenterer 339 millioner mennesker, har allerede sagt ja, og alle lande forbeholder sig retten til fortsat at sige, at det er en god traktat som snart skal i arbejde.

Bortset fra Irland knytter der sig en del interesse til Tjekkiet, hvis parlament har foretaget ratifikationen, der imidlertid anfægtes gennem en sag ved landets forfatningsdomstol.


Dansk folkeafstemning fortoner sig

Regeringen venter fortsat på, at debatten om de danske forbehold skydes i gang, når DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, fremlægger en analyse over forbeholdenes betydning i den daglige politik 2000-2008. Det sker den 30. juni. Derefter drøftes situationen med partierne på Christiansborg.

I tilslutning til topmødet fremkom der i Danmark politiske spekulationer og medieformodninger om, at der kan holdes en særskilt folkeafstemning om forsvarsforbeholdet i efteråret, mens det retspolitiske forbehold, som er direkte knyttet til Lissabon-traktaten, må vente, til traktaten er på plads. Spekulationerne har fået næring af, at den franske præsident Nicolas Sarkozy vil give Unionen en ny forsvarspolitisk vitaminindsprøjtning under det franske formandskab, der starter 1. juli.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen udelukker hverken det ene eller det andet, men kilder, der står statsministeren nær, kalder det naivt at forestille sig en dansk folkeafstemning om noget som helst, inden Irland har bragt klarhed om Lissabon-traktatens skæbne – formentlig gennem en ny folkeafstemning. Et nej ved en dansk folkeafstemning forud for en ny irsk afstemning vil ikke være til ret megen glæde nogen steder, og et dansk nej kan aldrig udelukkes – hverken til det ene eller andet.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.