Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.03.08 Parter diskuterer job og klima på topmøde

11. Mar. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Vækst, beskæftigelse, klima og energi kommer i gryden, når parterne på det europæiske arbejdsmarked torsdag mødes med det slovenske EU-formandskab, de kommende formandskaber og EU-kommissionen umiddelbart før EU-topmødet i Bruxelles. Men der er ikke på forhånd lagt op til en overhed debat, for de europæiske arbejdsgivere i BusinessEuropa og fagbevægelsens EFS ser ganske vist forskelligt på flere af de politiske spørgsmål, der kommer i fokus de kommende år, men de har også synspunkter, der nærmer sig hinanden.

BusinessEuropa kritiserer EU-landene for at gå for langsomt frem med reformer på arbejdsmarkedet. Erhvervslivet er enigt med EU-kommissionen i, at der skal mere fart på ændringerne, så arbejdsmarkedet bliver mere fleksibelt.

Formanden for BusinessEurope, Ernest-Antoine Seillière, sagde i sidste uge, at der var fare for lavere økonomisk vækst, og at det kan give problemer.

- Firmaer siger: Hvis den europæiske økonomi mister fart, så må reformerne op i tempo. Lissabon strategien er den rette ramme til at nå det, sagde Ernest-Antoine Seillère.

Den europæiske fagbevægelse EFS underskrev sidste år et fælles papir med BusinessEurope om de udfordringer, ikke mindst globaliseringen giver. Papiret anbefaler en model med et mere fleksibelt arbejdsmarked, men EFS’s generalsekretær John Monks understreger gang på gang, at det ikke må betyde, at lønmodtagernes rettigheder svækkes, og deres sikkerhed i ansættelserne går fløjten.

EFS lægger dermed vægt på, at lønmodtagerne ikke bliver ofre for globaliseringen. Det samme gælder i spørgsmålet om klimapolitikken og energipolitikken. Når EU stiller krav til miljøet, der rammer virksomhederne, må det ikke udradere de industrier i Europa, der i dag udleder mest CO2. En sådan politik vil ramme de, der er ansat i industrierne, og også ramme den europæiske økonomi.

Fagbevægelsen er enig med både platformen for de europæiske græsrodsbevægelser og det europæiske miljøbureau EEB i den politik. Sammen har de sendt en opfordring til EU-topmødet, der understreger, at der er behov for en sammenhængende politik, der giver lige vægt til de sociale, beskæftigelsesmæssige og miljømæssige mål.

- EU-topmødet må svare handlekraftigt, hvis andre industrialiserede lande nægter at tilslutte sig kampen mod klimaændringer, og det må tage skridt til at beskytte EU-baserede industrier fra unfair konkurrence, sagde John Monks i den forbindelse.

BusinessEurope støtter, at EU sætter grænser for forureningen. Men her hedder det også, at der må tages hensyn til den europæiske industri. BusinessEurope er dermed imod, at EU går forrest i forhold til den øvrige verden, men finder, at der skal være en global aftale.

Det er de meldinger, parterne ventes at putte i gryden, når det slovenske formandskab varmer op for debatten torsdag.

De sociale topmøder blev vedtaget på EU-topmødet i marts 2003, efter spørgsmålet allerede kom op to år tidligere under belgisk EU-ledelse.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.