Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.09.09 Nok er nok – slut med bankbonusser

18. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes ledere blev i aften enige om at sætte en stopper for bankchefers gigantiske lønninger og bonusordninger. På det uformelle topmøde i Bruxelles vedtog de 27 stats- og regeringschefer, at der må sættes en stopper for ledernes lønninger, der giver dem gigantiske fortjenester samtidig med, at de kaster bankerne ud på farefuldt vand.

- Vi er enige om at sige, at nok er nok, og at vi må væk fra den nuværende kultur, hvor der gives fortjenester, der er baseret på kortsigtede resultater, sagde den svenske statsminister og EU-formand, Fredrik Reinfeldt efter mødet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen pegede på, at det var uholdbart, at landene holdt hånden under banker og reddede dem for fallit, hvorefter lederne hentede store summer hjem.

- Vi ønsker, at man ser med alvor på de bonusordninger, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Mødet i Det Europæiske Råd var et uformelt topmøde. Det svenske EU-formandskab lagde alligevel et sæt konklusioner fra mødet frem. De kan betegnes som EU’s oplæg til det G20-møde, som lederne fra verdens 20 førende lande holder i Pittsburgh i USA i næste uge.

EU lægger op til, at der bliver større åbenhed i den finansielle sektor, og principperne for ledelse bliver bedre. Aflønningerne skal stå i forhold til langsigtede resultater, og et overvågningsorgan skal kunne sætte lønningerne ned. Trusler om sanktioner ligger stadig i luften.

Stats- og regeringslederne følger op på tidligere G20-møder og står fast på ændringer i internationale organisationer og flere midler placeret i den Internationale Valutafond, IMF.

Lars Løkke Rasmussen havde især indlæg om det kommende klimatopmøde i København. Han støttede det oplæg til finansiering, som EU-kommissionen lagde frem i sidste uge. Men der er ingen afklaring på, hvem der skal betale for, at fattige lande kommer med, så målene nås.

Den danske statsminister afviste dog, at der direkte var krise i forhandlingerne og pegede på, at han allerede havde haft møder med ledere i en række lande og får møder med både ledere i Rusland og Brasilien i den kommende tid.

Lars Løkke Rasmussen var dog også realist og erkendte, at det blev et svært topmøde i København.

Inden det uformelle topmøde var han i EU-kommissionen, hvor han drøftede situationen med Kommissionens formand, José Manuel Barroso. Her kom de også ind på sammensætningen af den ny kommission, men Lars Løkke Rasmussen afviste, at der blev drøftet navne. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.