Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.10.09 Ingen Lissabon-traktat klar før EU-topmøde

28. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tjekkiske forfatningsdomstol udskød i går dommen over Lissabon-traktaten til den 3. november. 17 senatorer har sendt traktaten til bedømmelse ved forfatningsdomstolen, fordi de finder, at den bryder den tjekkiske suverænitet.

Det var ventet, at de 15 medlemmer af forfatningsdomstolen ville komme med en afgørelse i går, men det hedder nu, at de formentlig kommer med den tidligst den 3. november.

Udskydelsen bliver ikke vel modtaget i Bruxelles, hvor stats- og regeringslederne for de 27 EU-lande torsdag og fredag holder topmøde. Det svenske EU-formandskab havde håbet, at traktaten var på plads forinden. Den EU-skeptiske tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, har opgivet sin modstand mod traktaten og ventes at skrive under, når domstolen har talt. De fleste anser det for usandsynligt, at forfatningsdomstolen erklærer traktaten for at være uforenelig med den tjekkiske.

Vaclav Klaus har dog samtidig krævet, at Tjekkiet får undtagelser fra traktatens grundlæggende rettigheder, så tyskere og ungarere ikke kan kræve tidligere ejendom tilbage, som de blev forvist fra efter 2. verdenskrig. Slovakiet har i ellevte time krævet at få samme undtagelser, da regeringen finder, at landet har samme problemer fra den tjekkiskslovakiske fortid.

Det ventes, at det spørgsmål kommer op på topmødet, der også vil diskutere de ændringer i EU’s ledelse, der sker, når traktaten formentlig træder i kraft omkring årsskiftet. Spørgsmålet om en formand for Det Europæiske Råd er det, der giver størst opmærksomhed, efter den britiske premierminister Gordon Brown har sat det britiske diplomati ind på at styrke den tidligere premierminister Tony Blairs kandidatur.

Blair har støtte fra en række lande heriblandt Frankrig, men støtten er mere delt, efterhånden som topmødet nærmer sig. Luxembourgs premierminister og formand for euro-gruppen, Jean-Claude Juncker, er nu også kandidat. For ham taler, at han kommer fra et euro-land og ikke som Blair har støttet Irak-krigen og den tidligere præsident Bush. Flere lande ser det som en fordel, at formanden kommer fra et mindre land. De har tradition for at se mere på helheden end ledere fra store lande, som en tysk FDP’er udtrykte det på BBC i dag.

Også den hollandske premierminister Jan Peter Balkenende, er i spil. Endelig den første kvindelige irske præsident, Mary Robinson, nævnes nu som en mulighed. Hun har en lang international karriere bag sig og kan dermed også være i spil som den første ”udenrigsminister” i EU.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.