Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.10.09 EU giver indrømmelser til Tjekkiet – Traktat nærmere målet

30. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes stats- og regeringsledere bøjer sig for krav fra Tjekkiets præsident, Vaclav Klaus, og giver Tjekkiet nogle undtagelser for Lissabon-traktatens grundlæggende rettigheder. Dermed forventer de 27 landes ledere, at Lissabon-traktaten falder på plads i de kommende uger.

- Vejen for en ratificering er nu åben, sagde den svenske statsminister og EU-formand, Fredrik Reinfeldt, på et pressemøde sent torsdag aften efter afslutningen af førstedagen af topmødet i Bruxelles.

Den tjekkiske premierminister, Jan Fischer, sagde allerede inden mødet, at Vaclav Klaus ikke stiller sig i vejen for traktaten, hvis det tjekkiske krav bliver indfriet. Fredrik Reinfeldt pointerede også før topmødets start på et pressemøde, at han havde haft kontakt med Klaus, og at han havde forstået, at der ikke kom nye krav.

Jan Fischer beroligede da også i aftes sine kolleger med, at han havde haft kontakt med Klaus i aftenens løb, og at præsidenten var tilfreds med den tekst, der var formuleret. Dermed er traktaten klar til den sidste underskrift, når den tjekkiske forfatningsdomstol formentlig siger god for traktaten i den kommende uge.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var yderst tilfreds med, at der var fundet en løsning. Den betyder, at Tjekkiet bliver undtaget for de grundlæggende rettigheder ligesom Polen og Storbritannien, når traktaten bliver ændret næste gang.

- En lang rejse er bragt til ende, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Også Slovakiet har krævet at stå ude af de grundlæggende rettigheder. Slovakiet har samme frygt som Tjekkiet for, at tyskere og ungarere vender tilbage og kræver det land, de fik konfiskeret efter 2. Verdenskrig, tilbage. Den slovakiske premierminister, Robert Fico, opgav dog tilsyneladende kravet torsdag aften. Han ønsker ikke, at slovakkerne samtidig mister de sociale rettigheder, som traktatens afsnit giver.

I diplomatiske kredse får den svenske statsminister ros for håndteringen af krisen om traktaten. Reinfeldt har ikke kun haft kontakt med tjekkerne, men også ført tætte forhandlinger med Østrig og Ungarn, der var imod at give tjekkerne indrømmelser. De to landes ledere gav sig dog efter forhandlingerne.


Klimakonflikt fortsætter

Topmødet fortsætter fredag, hvor de 27 landes ledere for alvor ager fat på forhandlinger om klimapolitikken frem til FN-konferencen i København i december. Landenes ledere deler sig i to lejre. Den ene er parat til at sætte tal på, hvad EU vil bidrage med i euro for at få en løsning og kompensation til ulandene. Den anden lejr er måske enig i tallet, men vil ikke lægge det frem. De frygter, at det bliver udgangspunktet for forhandlingerne, og at den endelige regning dermed bliver større.

Lars Løkke Rasmussen sagde i aftes, at han mener, at kortene må vises frem. Han frygter, at hvis EU ikke spiller først ud, så holder alle andre kortene i lommerne.

- Vi har brug for at udfordre de øvrige lande i verden, og så m man lufte pengene, trække dem frem og lufte dem, men selvfølgelig ikke give ud, før det hele er på plads, sagde Lars Løkke Rasmussen.pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.