Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.11.09 Nyt EU-topmøde afgør topposter under Lissabon-traktaten

11. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Det svenske EU-formandskab holder endnu et topmøde for at få udpeget de topposter, der efter Lissabon-traktatens ikrafttræden leder Det Europæiske Råd, DER, og EU’s udenrigspolitiske arbejde.

Efter en række telefonsamtaler med lederne fra de andre 26 lande indkaldte statsminister Fredrik Reinfeldt til en middag næste torsdag, hvor stats- og regeringslederne formentlig sætter navn på de to topposter. På et pressemøde i Europa-Parlamentet i dag sagde Fredrik Reinfeldt, at han regner med endnu lange samtaler. Han kommer med navne til tre poster på mødet næste torsdag, da der også skal udpeges en generalsekretær for rådet.

- Jeg kan godt sige, at efter samtalerne er der flere navne i spil, end der er job, sagde Fredrik Reinfeldt.

Han påpegede, at der indgår mange faktorer, før den rette balance er hjemme, når de tre job skal besættes. I overvejelserne er balancen mellem høj og venstre, små lande og store lande, øst og vest, nord og syd og så spørgsmålet om en balance mellem kønnene.

- Det er en svær balance, og det tager tid at få alt det på plads, sagde Fredrik Reinfeldt.


Kan udpeges uden fuld enighed blandt landene

Den svenske statsminister og EU-formand understregede, at han søger at få enighed om de navne, han præsenterer. Men han erkendte også, at det kan blive nødvendigt at benytte muligheden med kvalificeret flertal.

Fredrik Reinfeldt påpegede også, at ingen er spurgt, om de er kandidater til jobbene. Til sådanne stillinger ønsker mulige kandidater at være næsten sikre på at få dem, før de siger, at de er kandidat.


Belgier stadig favorit

Belgiens premierminister, Herman van Rompuy, er stadig favorit til at blive den første formand for DER, mens der er stor uenighed om, hvem der kommer til at så i spidsen for udenrigspolitikken. Den britiske udenrigsminister, David Miliband, er den person, der hyppigst nævnes, selv om han gentager og gentager, at han ikke ønsker at forlade britisk politik.

Den britiske premierminister, Gordon Brown, kæmper stadig for at sikre forgængeren, Tony Blair, posten som formand for DER, og Miliband har dermed ikke sin formands opbakning i første omgang. I britisk presse lægges også vægt på, at Miliband kan blive den stærkt pressede Browns efterfølger som leder af Labour og dermed kan ønske at forblive i britisk politik. Det bemærkes dog også, at Miliband i sidste øjeblik kom til festlighederne i Berlin mandag for 20-året for murens fald.

Den hollandske premierminister, Jan Peter Balkenende, er også en af favoritterne, mens Luxembourgs Jean-Claude Junckers muligheder bliver mindre. Ifølge flere presserapporter var der irritation på mødet i eurogruppen mandag over, at Juncker, der er formand for euro-gruppen, ikke deltog. Flere ønskede en afklaring af, om han fortsat ønsker at være formand for gruppen.


To kvinder i spil

Den italienske tidligere premierminister, Massimo D’Alema, er også et af de navne, der i den senere tid nævnes mere og mere. Men endnu en brite, den nuværende britiske EU-kommissær for handel, Catherine Ashton, er også i spil, og flere peger nu også på den tidligere EU-kommissær for arbejdsmarkedet og sociale anliggender, den græske socialist Anna Diamantopoulou, der i dag er undervisningsminister i den ny, græske regering.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.