Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.11.09 EU-landenes ledere stoppede debat og enedes om topposter

20. Nov. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Hvad der var udset til at blive en maratonmiddag, endte med forlig, næsten inden de 27 landes stats- og regeringsledere i aften satte gaflen i forretten. Den svenske premierminister, Fredrik Reinfeldt, kunne som vært ved velkomsten meddele, at der var to navne, der havde størst støtte efter de samtaler, han i dagevis havde haft med alle de øvrige 26 landes ledere. Og dermed var der enighed om, at man ikke ville ud i politiske kampe om andre navne.

Fredrik Reinfeldt sagde synligt lettet og tilfreds på et pressemøde senere på aftenen, at der var fuld opbakning til Belgiens premierminister, Herman Van Rompuy, der bliver den første formand for Det Europæiske Råd. Og den britiske baronesse Catherine Ashton bliver EU’s første uofficielle udenrigsminister.

Det blev dermed ikke kendte ansigter i europæisk politik, der fik de to topposter. Det hed da også i kulisserne i aften, at de to nyudpegede er de laveste fællesnævnere. Mens Herman Van Rompuy har været Belgiens premierminister i et år, men også tidligere haft topposter, er Catherine Ashton et næsten ubeskrevet politisk blad. Hun har aldrig været politisk valgt, men blev udpeget af Labour-regeringen til at efterfølge den britiske handelskommissær Peter Mandelson, da han skiftede til den britiske regering for et år siden. Tidligere har hun ikke beskæftiget sig med udenrigspolitik.

Storbritannien i hjertet af EU

Begge fik dog ros af en række stats- og regeringsledere på pressemøder efter middagen. Den britiske premierminister, Gordon Brown, har ellers kæmpet hårdt for at få sin forgænger, Tony Blair, udpeget til formand for DER. Han var imidlertid nu tilfreds med, at partifællen baronesse Catherine Ashton bliver leder af udenrigspolitikken. Hun bliver samtidig næstformand i EU-kommissionen, og samlet understregede det efter Browns mening, at Storbritannien havde en stærk placering i EU.

- Storbritannien er i hjertet af EU, sagde Gordon Brown med tydelig adresse til de britiske konservative, der kan komme til at lede en kommende britisk regering og ønsker et løsere samarbejde i EU.

Selv sagde den 53-årige Catherine Ashton, at hun var sikker på, at folk nok skulle blive tilfredse med hendes arbejde, selv om hun erkendte, at hun ikke havde arbejdet med udenrigspolitik længe. Hun var samtidig stolt af sin lynkarriere.

- Jeg var den første kvindelige, britiske kommissær, første kvinde som handelskommissær, og jeg er også stolt af at være den første kvinde som den høje repræsentant (for udenrigspolitikken), sagde hun.


Politisk kabale gik op

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde god for hende. Det skulle han, for at hun kunne få posten, fordi Ashton samtidig indtræder i Kommissionen som næstformand. Barroso understregede, at hun havde gjort arbejdet godt i Kommissionen hidtil. Hun har blandt andet indgået en aftale med Korea.

Det var dog også vigtigt for Barroso at få kabalen til at gå op, så der blev en fordeling mellem de politiske fløje, og at der også blev både en mand og en kvinde på posterne.

Netop det kønsmæssige fremhævede Europa-Parlamentets formand, polakken Jerzy Buzek. Og selv om østlandene ikke fik en af de to poster, var han tilfreds med udpegningerne.

Parlamentets formand var glad for, at debatten om EU’s institutioner nu er forbi, så EU kan koncentrere sig om politikken. Derfor ventede han ikke problemer i Europa-Parlamentet, der skal godkende Ashton.

- Jeg er glad for, at mine ønsker med hensyn til topposterne er blevet respekteret. Jeg bad regeringerne om at tage beslutning i dag, og det har de gjort, udtalte Jerzy Buzek.

Også Socialisterne og Demokraterne i parlamentet er tilfredse. Formanden, Martin Schulz mente, at Catherine Ashton var et godt valg posten som leder af udenrigspolitikken.

- I Overhuset klarede hun at sikre den britiske opbakning til Lissabon-traktaten og viste dermed gode forhandlingsevner, sagde Schulz.


Ikke et forenet Europa – men selvstændige stater

Herman Van Rompuy får også ros for sine forhandlingsevner og evne til at finde kompromiser. Ellers havde han ikke været premierminister i et splittet Belgien i et år, som det sarkastisk blev udtrykt af flere i Rådet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mente også, at det var evnerne til at lytte og finde kompromiser, der var nogle af de egenskaber, der krævedes for at have de nye topposter. Han afviste samtidig, at det betød så meget, at det ikke var kendte personer i Europa. Det var ikke et forenet Europa, de var med i ledelsen af, men de havde opgaver med at få samarbejdet mellem selvstændige lande til at fungere.

På et pressemøde blev Herman Van Rompuy spurgt, om de store ledere i udlandet nu vidste, hvem de skulle ringe til, hvis de ville i kontakt med Europa. Det var det, som USA’s tidligere udenrigsminister Kissinger sagde, at han ikke vidste.

- Lad os nu først se, om der er nogen, der ringer, svarede Van Rompuy.pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.