Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.10.10 Fransk-tysk sejr på EU-topmøde om ny traktat og krisefond

29. Oct. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kritikken var hård først på ugen, da Frankrig og Tyskland i mandags på et møde i det franske mondæne feriecenter Deauville aftalte et fælles udspil til mødet i Det Europæiske Råd, DER. EU-forlig skal skabes i Bruxelles, Luxembourg og Strasbourg, lød kritikken fra blandt andre EU-kommissær Viviane Reding. Men udspillet førte netop til forlig i Bruxelles natten til i dag, da de øvrige 24 lande sluttede op bag det fransk-tyske forslag.

Selv om DER’s formand, belgieren Herman Van Rompuy, fremhævede, at det var oplægget fra hans såkaldte taskforce, der bar frugt, så var det forliget mellem den tidligere EU-fortrop Frankrig og Tyskland, der skabte forliget. Herman Van Rompuy kunne derefter trække stikket hjem.

Efter især tysk pres lægger topmødet op til, at der bliver en ændring af Lissabon-traktaten. Den skal skabe det juridiske grundlag for en kommende ny krisemekanisme. Den tyske kansler, Angela Merkel, har længe påpeget, at en krisemekanisme med en fond at trække på kan være i strid med den tyske forfatning og den nuværende traktat.

Den nuværende redningspakke udløber i 2013. Derfor haster det med at få forslaget til en permanent krisemekanisme vedtaget. Netop derfor er der enighed om, at en traktatændring skal være minimal, og at der ikke må åbnes op for alle mulige forslag. Herman Van Rompuy skal på topmødet i december komme med forslag.

Styrket overvågning – stærkere stabilitets- og vækstpagt

Det natlige forlig støtter Van Rompuys taskforce i, at der bliver nye rammer for overvågningen af den makroøkonomiske udvikling. Ubalancer i et eller flere landes økonomiske politik skal fanges hurtigt op ligesom ubalancer på markeder og risici på boligområdet.

Herman Van Rompuy understregede, at den ny mekanisme dermed også vil opfange, om der er skæve udviklinger i den europæiske konkurrenceevne. Taber et euroland på konkurrencefronten, bliver der grebet ind.

- Jeg har før sagt, at euroen har virket som en sovepille særlig i gode tider. Vi foreslår nu et system, hvor ringeklokken lyder i tide, sagde Herman Van Rompuy på nattens pressemøde.

Et af de store spørgsmål i debatten op til mødet i DER var, om lande skulle kunne straffes hårdere for at bryde vækst- og stabilitetspagtens regler.

Tyskland ønskede hårde sanktioner med endog fratagelse af stemmeret.

En række lande afviste tanken, men Herman Van Rompuy skal alligevel arbejde videre med spørgsmålet om stemmeretten.

Enighed er der imidlertid allerede nu om, at der bliver strammere regler og sanktioner for eurolandene. Sanktioner kan iværksættes tidligere end før. Det bliver endog muligt at gribe ind mod et land selv om et land holder sig inden for de fastsatte kriterier for eksempel, at budgettet ikke må have et underskud på over tre procent af nationalproduktet.


Gennembrud for sanktioner

Herman Van Rompuy fremhævede samtidig, at det bliver lettere at vedtage sanktioner. Nogle lande har krævet, at sanktioner automatisk bliver sat i gang, da det kan være vanskeligt at få dem vedtaget. Men som forliget ligger, så bliver der tale om et såkaldt omvendt kvalificeret flertal. Det betyder, at foreslår EU-kommissionen, at der bliver sanktioner mod et land, skal der være et kvalificeret flertal imod Kommissionens forslag for, at det falder.

- Det er virkelig et gennembrud, sagde Herman Van Rompuy.


Merkel truer kriselande

Den tyske kansler understregede igen, at det var nødvendigt med en ændring af traktaten, så der kom en permanent krisemekanisme. Hun påpegede også, at det er i større sager, den skal virke. Er det kun et enkelt land, der er i økonomisk uføre, så er sagen en anden og der behøver ikke indgreb, hvis krisen ikke truer andre.

- Vi siger igen, at skulle et enkelt land have brug for den, så vil det blive stillet over for meget stramme betingelser, sagde Angela Merkel uden at nævne Grækenland. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.