Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.10.10 Turen kommer til slagsmål om mådehold med euro i EU-systemet

29. Oct. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Et slagsmål om penge venter forude mellem en række EU-lande og Europa-Parlamentet, efter Det Europæiske Råd i diplomatiske vendinger vedtog, at Unionens budget må reflektere de anstrengelser, EU-landene gør sig med at få deres budgetter gjort bæredygtige.

Topmødet havde en debat om EU’s kommende budget, hvor Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, førte an blandt en række landes ledere for at få stigningen i budgettet begrænset. Cameron ser helst, at EU ikke får øget indtægterne.

Europa-Parlamentets formand, polakken Jerzy Buzek, forsvarede imidlertid parlamentets forslag om at øgene EU’s indtægter med 5,9 procent næste år. EU-kommissionen har foreslået en stigning på 2,9 procent, som Rådet accepterede i sommer.

David Cameron kan strække sig til at følge det kompromis og sikrede sig inden topmødet, at andre lande følger ham i det. Både Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Nicolas Sarkozy er enig med den nyudnævnte britiske premierminister i, at EU ikke får stærkt stigende indtægter på et tidspunkt, hvor landene sparer. Cameron fik også støtte fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og stats- og regeringscheferne fra Østrig, Finland, Holland, Tjekkiet, Slovenien og Estland.

Jerzy Buzek sagde imidlertid på et pressemøde, at forslaget fra parlamentet ikke var urimeligt. Det ville samtidig betyde støtte til vejen mod EU’s mål som bedre forskning, miljø og uddannelser.

Landene mod stigningen havde imidlertid før topmødet underskrevet et brev, der kalder parlamentets forslag for særligt uacceptabelt på et tidspunkt, hvor landene må tage svære beslutninger for selv at kontrollere de offentlige udgifter.

Buzek sagde ifølge European Voice, at det var anti-europæisk at skære i EU’s budget. Hertil skal Cameron have svaret, at hans skar i budgettet til det britiske politi.

- Gør det mig til ”anti-politi”? spurgte Cameron.

Den britiske premierminister forsøger også at vinde støtte til det senere slag om EU’s syvårige budget fra 2014 til 2020. De britiske bidrag til EU er steget væsentligt de senere år efter et forlig, som den tidligere premierminister Tony Blair indgik i 2005. I forhold til det britiske budget er der imidlertid tale om pebernødder. Budgetdiskussionen er mere blevet til en overordnet debat om synet på EU’s udvikling.

Stats- og regeringslederne kommer til at diskutere EU’s budget igen på mødet i december.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.