Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

03.01.11 Ungarsk EU-formandskab i modvind – kræves smidt ud af EU

03. Jan. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den ungarske centrum-højre-regering, der leder EU-samarbejdet frem til juli, bliver fra starten angrebet fra flere sider. Kreditvurderingsselskaber stiller spørgsmålstegn ved den ungarske økonomi. Multinationale selskaber klager til EU-kommissionen over nye skatteregler, der koster dem store millionbeløb og kaldes ulige konkurrence. Og EU-kommissionen ser på nye ungarske medielove, som er angrebet for at indskrænke pressefriheden.

Regeringen afviste i dag ifølge Reuters, at lovene er i strid med almindelige regler for pressefrihed og understregede, at Ungarn støtter pressefriheden.

Den europæiske sikkerheds- og samarbejdsorganisation, OSCE, og en række medieorganisationer og watchdogs er imidlertid bekymrede for demokratiet, fordi lovene giver myndighederne mulighed for at undersøge medierne og pålægge journalister at opgive kilder til historier. En radiokanal er i søgelyset, fordi den har spillet et nummer med rapperen Tracy Marrow – kendt som Ice-T, som myndighederne finder kunne have indflydelse på mindreårige og påvirke dem i en uheldig retning.

Alle medlemmerne af den ny myndighed, der kontrollerer medierne, har ifølge BBC tilknytning til den ungarske premierminister Victor Orbans Fidesz-parti.

I det britiske Times skriver den tidligere redaktør af The Economist, Bill Emmott, at Ungarn burde udelukkes af EU. Den ungarske regering afviser i et offentliggjort svar på Economist blog om Østeuropa alle anklager og finder, at de nye love er helt på linje med andre landes.

På det økonomiske område vurderer kreditvurderingsselskaber Ungarn helt i bund. Landets gæld er på omkring 80 procent af nationalproduktet, men budgetunderskuddet hører til de laveste i EU. Alligevel er regeringen afhængig af nye låneoptagelser, og på det plan tynger landets kreditværdighed. IMF og EU har lån på 20 milliarder euro fra 2008, men IMF stiller spørgsmålstegn ved nye lån til landet.

Skatter på udenlandske investorer skulle redde noget af økonomien, men de 13 selskaber, der har klaget til EU-kommissionen, finder det i strid med det indre marked og konkurrenceregler, at det er de udenlandske firmaer, der bliver beskattet.

Til selskaberne hører de tyske el-giganter E.ON og RWE, tyske Telecom og Allianz, den hollandske ING-bank også den østrigske energigigant OMV.

Selskaberne truer med at trække investeringer ud af landet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.