Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.12.10 Økonomi og fattigdom højt på listen for Ungarns EU-formandskab

22. Dec. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Ungarn overtager 1. januar EU-formandskabet for de følgende seks måneders politiske samarbejde i EU. Det mellemstore EU-land med ti millioner indbyggere får opgaven med at få styr på den økonomiske genopbygning med øget overvågning og økonomisk koordinering og budgetoverslag.

Den ungarske premierminister, Viktor Orban, sagde på et fælles pressemøde med formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, at Ungarn er parat til at træffe også de vanskelige beslutninger, der venter forude.

Det ungarske formandskab er det sidste i det trekløver, der har ledet EU gennem halvandet år. Efter Ungarn begynder Polen et nyt samarbejde mellem tre lande, der også omfatter Danmark, som har formandskabet i foråret 2012. At det særlige trekløver-samarbejde er en kunstig konstruktion, efter det aldrig lykkedes at få faste formandskaber ind i traktaten, understreges imidlertid af, at Ungarn samarbejder tæt med Polen i det kommende trekløver.

De to lande fra den tidligere østblok har således en række fælles prioriteter, som begge landes regeringer ønsker at fremme. Det gælder først og fremmest spørgsmålet om at holde fast i EU’s økonomi, så strukturfonde ikke bliver beskåret i den retning, som især Storbritannien ønsker i de kommende forhandlinger om retningslinjerne for EU’s budget frem til 2020. Begge landes regeringer kræver en stærk samhørighedspolitik, hvor der ikke bliver skåret i landbrugsfondene og midlerne til landene i den tidligere østblok.

Vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne

Vækst og beskæftigelse får en høj prioritet i formandskabets program. Europa 2020-strategien kommer i centrum, og formandskabet vil sætte en bæredygtig konkurrenceevne i fokus.

Ungarn er i gang med at ændre sit pensionssystem, selv om de hidtidige forslag møder modstand i parlamentet. Den demografiske udvikling og øgede pensioner har Ungarn og Polen allerede berørt med krav om, at pensionsudbetalinger ikke tæller med, når EU opgør, om landene overholder krav til budgetters størrelser.

Formandskabet har også bekæmpelsen af fattigdommen som en prioritet og retter her øjnene mod børnenes problemer og forholdene for romaerne.

Stærkere udvidet Europa

Formandskabet fortsætter også arbejdet med en fødevarepolitik og en energipolitik. Som et land med store vandressourcer sætter ungarerne også en politik for vandforsyning på programmet og herunder en udvikling af hele Donau-området, som EU allerede har en strategi for.

Udvidelsesprocessen bliver også noget, som det ungarske formandskab kommer til at stå i spidsen for politisk. Både forhandlingerne om optagelsen af Kroatien og Island er i fuld gang, og ungarerne håber at afslutte forhandlingerne med Kroatien i løbet af foråret.

Forholdene på Vestbalkan har høj prioritet for Ungarn, der vil holde et topmøde for partnerskabet med østlande i maj.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.