Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.05.11 EFS skifter ledelse

19. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske faglige sammenslutning, EFS, skifter næsten hele sin ledelse ud. Med den ny generalsekretær, Bernadette Ségol, i spidsen er seks ud af syv nye i den daglige ledelse. Kun den nyudnævnte vicegeneralsekretær Jósef Niemiec har i otte år været i EFS-ledelsen som faglig sekretær.

Bernadette Ségol er alderspræsident i det ny, yngre team. Den 62-årige Bernadette Ségol kommer fra servicesektorens faglige UNI Europa, som hun har ledet siden årtusindskiftet. Ségol har lang erfaring med faglig politik helt, fra hun blev assistent for generalsekretæren for den internationale faglige for tekstilarbejdere tilbage i 1974. Siden 1985 har hun været medlem af EFS’s såkaldte eksekutivkomite eller hovedbestyrelse.

Ved sin side får hun en kending fra det europæiske og internationale faglige arbejde inden for tekstil, beklædning, læder- og sko. Den 58-årige Patrick Itschert har i en lang årrække først været i spidsen for den europæiske ETUF/TCL og de seneste år den internationale ITCB. Han er kendt af fagligt.eu for sin entusiasme med social dialog og arbejde for at skaffe aftaler med multinationale koncerner. Itschert var den første, der fik aftale med Levis, så koncernen holdt øje med, at underleverandører overholdt internationale arbejdsregler. Siden fik han også aftaler med Nike, der oprettede en hjemmeside, hvor alle kunne klage over arbejdsforhold eller brud på arbejdsregler.

Patrick Itschert er født i den flamske omegn af Belgien og økonom fra Det Frie Universitet i Bruxelles. Itschert fik det næsthøjeste stemmetal ved valgene til ny ledelse.

Jósef Niemiec kommer fra polske Solidaritet, hvor han var aktiv helt fra starten.

Ny faglige sekretærer er britiske Judith Kirton-Darling, der kommer fra den europæiske metalføderation. Hun er den yngste i den ny ledelse – født i Tanzania i 1977.

De øvrige nye sekretærer er tyske Claudia Menne, der kommer fra DGB og var formand for EFS’s kvindekomite, svenske Veronica Anna-Maria Nielsson, der er 40 år og kommer fra en post i EFS, og italienske Luca Visentini, der er 42 år og kommer fra UIL, der er den mest liberale af de italienske fagbevægelser.

Det er første gang i otte år, at EFS får en skandinav i den politiske ledelse. I sammensætningen er der dermed folk fra nord og syd, øst og vest. Som ny formand blev valgt spanieren Ignacio Fernández Toxo, der kommer fra det tidligere kommunistiske CCOO og efterfølger den svenske LO-formand, Wanja Lundby-Wedin.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.