Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.09.07 Grove krænkelser mod fagligt aktive

21. Sep. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den internationale fagbevægelse IFS's årlige gennemgang af overgreb mod faglige aktivister og brud på faglige rettigheder er netop udkommet, og det er gysende læsning, fortæller Ulandssekretariatet.

I 2006 steg antallet af dræbte fagligt aktive med 25% i forhold til året før. I alt mistede 144 mennesker livet i forsvar for faglige rettigheder.


Tortur, tæsk og trusler

Ifølge IFS' årlige rapport Annual survey of violations of trade union rights blev mere end 800 arbejdstagere tæsket eller tortureret, og knap 5.000 blev arresteret under faglige aktiviteter i 2006. Mere end 8.000 blev fyret på grund af deres faglige engagement.

Det er skræmmende tal, udtaler Guy Ryder, generalsekretæren for IFS, der repræsenterer 168 millioner arbejdstagere. Det lader til at de fagligt aktive i stadigt større omfang risikerer undertrykkelse og trusler, og det sker i stadigt flere lande. Ikke mindst ser det ud til at de negative tendenser, som rapporten dokumenterer for 2006, i mange af landene også fortsætter ind i 2007.

Regeringer, arbejdsgivere, politi og militær rundt om i verden fortsætter med at forfølge personer, som bruger deres ret til at arbejde fagligt. Svensk LOs leder og formanden for EFS Wanja Lundby-Wedin peger i den svenske LO-Tidningen på, at FN og EU burde gøre noget for at stoppe overgrebene.

Rapporten gennemgår ca. 15.000 tilfælde af grove krænkelser af de faglige rettigheder - mord, mishandling, fængsling, voldtægt, afskedigelser, trusler og chikaneri. Det er de tilfælde, som er blevet indrapporteret til IFS i løbet af året, men det er kun en brøkdel af de virkelige tal. Mange viger tilbage fra at anmelde overgreb, eller også kender de ikke til, at retten til at lave og være medlem af en fagforening og forhandle kollektivt beskyttes af FN- og ILO-konventioner.

 

Fagligt arbejde modarbejdes også i Europa

Rapporten har blandt andet særlig omtale af kendte problemlande: Fra Afrika: Zimbabwe, Marokko, Sydafrika, Kenya, Libyen og Etiopien. Fra Asien: Bangladesh, Cambodja, Indien, Malaysia og Sri Lanka. Overalt i Mellemøsten rapporteres om alvorlige krænkelser. I Latinamerika peger man på Mexico, Guatemala, Costa Rica, Den dominikanske Republik og Argentina.

Fagligt aktive har det generelt hårdt i diktaturstater som Hviderusland, Burma, Kina, Cuba, Iran og Nordkorea plus i de fleste Gulfstater. Her er frie fagforeninger ganske enkelt forbudt.

Men der er også problemer i mange vestlige lande, f. eks. Australien, USA, Schweiz, Storbritannien og Polen, og selvom Europa ofte ses som det gode eksempel for sociale rettigheder, viser det sig i praksis, at mindre end 10% af de europæiske virksomheder helt og fuldt respekterer organisationsretten og retten til at forhandle kollektivt. Mange europæiske fagforeninger kunne i 2006 melde om udbred og stigende fjendtlighed fra arbejdsgiverside overfor fagligt arbejde. Det er særligt et problem i Central- og Østeuropa. IFS ser et mønster, hvor regeringer og arbejdsgivere i disse lande bruger trusler og chikane for at undgå fremkomsten af frie og demokratiske fagforeninger.
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.