Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.09.10 Britisk fagbevægelse hylder ny Labour-leder

27. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den britiske fagbevægelse har de store ord fremme, efter Labour valgte den tidligere klima- og energiminister Ed Miliband til ny leder. Generalsekretæren for den største fagforening, Unite, Tony Woodley, sagde, at Ed Miliband sejrede, fordi han støttede den politik, som optog de almindelige mennesker, et stop for henrettelsen af den offentlige sektor, en kamp for en løn, man kan leve af, en bedre industripolitik og en bedre fremtid for de unge.

- Nu må partiet bakke op om den ny leder og tage kampen op mod de konservative, sagde Tony Woodley.

Lederen af den næststørste faglige, GMB, Paul Kenny, var lige så tilfreds. Han mente, at det med valget nu var slut med epoken med New Labour, som Tony Blair satte i gang.

- New Labour er væk. Det er fortid. Den kan gå til Madame Tussauds, sagde Paul Kenny ifølge The Times.

Ed Miliband måtte igennem flere valgrunder, før han havde flertallet hjemme. De første omgange førte storebroderen, fhv. udenrigsminister David Miliband. Men i den afgørende runde mellem de to brødre vandt Ed med blot en procent. Det har heddet, at det her var de faglige stemmer, der var afgørende, og at David havde parlamentsgruppen og Labour-ledelsen bag sig.

Fagforeninger som medlemmer

Tony Woodley siger, at det ikke var kun de faglige stemmer, der sikrede Ed formandskabet.

- Det var velovervejede stemmer fra tre millioner almindelige folk, der støtter Labour – helt de samme, som vi skal have ud at stemme igen, sagde Tony Woodley.

12 faglige organisationer er stadig tilsluttet Labour-partiet gennem kollektive medlemskaber. De fem største stemte alle på Ed Miliband. Tony Blair forsøgte at mindske den faglige indflydelse i partiet blandt andet ved valg til ledelsen.

Millionærer forlod Manchester

Rige Labour-støtter forlod Manchester, hvor valget fandt sted, efter skiftet i formandsstolen. Lord Sainsbury, som ifølge The Times har givet partiet 12,9 millioner pund siden 2002, og som støttede broderen David, opgav helt at komme til Manchester, da det stod klart, at Ed blev formand.

Også milliardæren Lord Alli gav udtryk for irritation over valget. Han forlod Manchester lørdag aften.

Imens havde Ed Miliband travlt med at forsikre, at han ikke ændrer hele Labour og mente, at han politisk var placeret i centrum. Men han sagde samtidig, at det selvfølgelig var et spørgsmål, hvor man satte dette centrum.

Ed Miliband var imod Irak-krigen. Han ønsker en skat på banker og de høje bonusordninger og vil stoppe afmonteringen af den offentlige sektor.

Opdraget i politik

De to Miliband-brødre har fået politik og politisk teori ind med modermælken. Begge forældre har været politisk aktive, men faderen, Ralph, mest på det teoretiske plan.

Ralph Miliband var en af de førende, marxistiske teoretikere og har blandt andet skrevet en bog om Labour-partiet og dets overgang til et traditionelt parti i 1920’erne, Parliamentary Socialism.

Han døde i 1994, før Tony Blair og New Labour kom til magten i partiet. Han skal have talt imod sønnen Davids iver i den ny bevægelse.

Familien stammer fra Polen, men flygtede som andre jøder fra forfølgelser og kom til Belgien. Da nazisterne invaderede landet i 1940, flygtede Ralph Miliband fra Bruxelles til London.

Hjemmet i det nordlige London blev et diskussionssted for store dele af den britiske venstrefløj. Men begge sønner tog afstand fra faderens ideer. Især Ed siges at være tættere på moderen, der også har tilhørt det britiske venstre, men fastholdt tilknytningen til Labour. Hun har været aktiv i menneskeretsbevægelser og i ledelsen af jøder for rettigheder for palæstinensiske grupper.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.