Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

05.10.09 Fagforeninger i dyb krise i EU – men ikke alle steder

05. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De faglige organisationer tabte medlemmer i store dele af EU fra 2003 til 2008. I Tyskland sagde landsorganisationen DGB farvel til 13,5 procent af medlemmerne og havde knap 6,4 millioner medlemmer tilbage i 2008.

Helt galt er det imidlertid i de baltiske lande, der siden 2008 har oplevet en økonomisk deroute. Endnu før den krise satte ind, havde fagbevægelsen samlet tabt 34,1 procent af medlemmerne i Litauen gennem årene fra 2003. I Letland var det 15,8 procent og i Estland 18,4 viser en undersøgelse fra Dublin-instituttet Eurofound.

I Estland og Litauen var færre end en ud af ti lønmodtager medlem af en faglig organisation i 2008. Situationen er den samme i Frankrig ifølge andre opgørelser, men Eurofound har ikke de tal med. I Letland, Polen, Spanien og Slovakiet er mellem 10 og 19 procent af lønmodtagerne organiseret i faglige organisationer.

I Finland holder de faglige organisationer ikke kun fast i medlemmerne, men de strømmer ind i akademikernes fagforeninger. Landsorganisationen AKAVA fik 20,3 procent flere medlemmer frem til 2008. I Finland er nu ni ud af 10 lønmodtagere medlemmer af en faglig organisation.

Også i Belgien melder folk sig i de faglige organisationer igen, og det er ikke kun i de bedre uddannedes. Den socialistiske landsorganisation FGTB/ABVV fik 9,4 procent flere medlemmer og nåede op på næsten 1,250 millioner medlemmer, men overgås stadig af de kristelige, der med deres ”rigtige” faglige kamporganisation rundede de 1,6 million.

I Belgien er nu mellem 80 procent og 90 procent af lønmodtagerne i en faglig organisation. Det er det samme som i Sverige, hvor LO Sverige ellers tabte medlemmer. 12,0 procent sagde farvel til LO, mens 7,9 procent meldte sig ud af TCO. Akademikerne fik også i Sverige flere medlemmer.

I Polen har Solidaritet fået nye medlemmer efter tidligere at have tabt.

I Danmark tabte den samlede fagbevægelse støtte. LO står også her som taberen med et minus på 15 procent.

I Spanien fik den tidligere kommunistiske CCOO en kraftig tilgang og er nu klart den største landsorganisation efter en gevinst på 19,3 procent nye medlemmer. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.