Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.08.11 Polske Solidaritet får plads i Europa-Parlamentet

29. Aug. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den polske faglige Solidaritet bliver i morgen hædret i Europa-Parlamentet, hvor en særlig esplanade får den faglige landsorganisations navn. Ved ceremonien deltager Solidaritets grundlægger, Lech Walesa.

Europa-Parlamentet har tradition for at opkalde bygninger og særlige arealer efter personer, der har spillet en rolle i Europas nutidige historie. Solidaritet udsprang af protester på skibsværftet i Gdansk i 1980, der krævede faglige rettigheder som i første omgang retten til at oprette en faglig organisation. Desuden var kravene ret til at strejke, ret til at udtrykke sig frit, og endelig at politiske fanger blev frigivet.

Solidaritet blev på den måde et samlingssted for protesten mod styret, og Solidaritet fik allerede året efter sin stiftelse tilslutning af 9,5 millioner polakker – omkring hver tredje arbejder. Solidaritet blev imidlertid forbudt og ledere blev arresteret, da undtagelseslove blev introduceret i 1981.

Lech Walesa blev Polens første præsident, efter muren faldt i 1989, og polakkerne oplevede frie valg året efter.

Formanden for Europa-Parlamentet, Jerzy Buzek, er medlem af Solidaritet, der i 1990’erne også blev en politisk bevægelse, men i dag betoner det faglige.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.