Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Samme arbejdstid for alle chauffører – også selvstændige

28. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efter en lang tids debat stemte Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg i dag for, at de selvstændige chauffører fortsat er med i reglerne for arbejdstiden. EU-kommissionen og udvalgets ordfører ønskede at holde de selvstændige uden for lovgivning.

SF’s Emilie Turunen betegner afstemningen som en sejr for det sociale Europa, efter en tidligere afstemning gik den modsatte vej.

- Alle chauffører er nu beskyttet af direktivet, som reelt lukker smuthuller for snyd og unfair konkurrence. Parlamentet har sendt et klart signal om, at vi vil forsvare arbejdstagerrettigheder for alle, uanset deres ansættelsesstatus, siger Emilie Turunen.

Den slovakiske konservative Edit Bauer, der står bag betænkningen om arbejdstiderne, angriber imidlertid dem, der stemte for regler for selvstændige, for igen at føre hetz mod de nye EU-lande.

- Det er tydeligt, at spøgelset med den polske blikkenslager er vakt til live igen i Europa-Parlamentet og hvisker, at de selvstændige i de nye EU-lande vil være en trussel mod konkurrencen i de gamle EU-lande, sagde Edit Bauer efter afstemningen.

Hun afviste, at der skulle være regler for selvstændige. Regler var mod udnyttelse fra arbejdsgiveres side, og regler for selvstændige ville være regler mod sig selv.

Hun erkendte, at der kunne være såkaldte falske selvstændige. Men det problem gjaldt også i andre sektorer og skulle derfor angribes bredt.

Hun afviste argumenter om, at der var øget trafikfare, fordi selvstændige ikke fik samme arbejdstider som andre chauffører. Der var simpelt hen ikke noget bevis for, at det hang sådan sammen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.