Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Gigantisk skjult arbejdsløshed i EU

10. Nov. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Arbejdsløsheden i EU er langt alvorligere, end de officielle statistikker siger. Trods rekordhøje ledighedstal, er situationen værre end antaget. Flere end hver femte af de 41,3 millioner mænd og kvinder, der er på deltid, ønsker at arbejde på fuldtid, men kan ikke få flere timer.

Dertil kommer, at 8,2 millioner borgere i EU-landene kan arbejde, men de er hverken registrerede som arbejdsløse eller i job. De er alle mellem 15 og 74 år og har en eller anden tilknytning til arbejdsmarkedet, men står reelt udenfor, selv om de kan arbejde.

Andre 2,4 millioner søger job, men er reelt ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, viser en ny opgørelse fra Eurostat. Dermed er der i EU samlet en arbejdskraftreserve på 10,6 millioner i de 27 EU-lande. Det svarer til 4,5 procent af arbejdsstyrken.

Italien har den største arbejdskraftreserve. Den udgør hele 11,6 procent af arbejdsstyrken. 2,764 millioner italienere er i stand til at arbejde, men søger ikke noget job.

I Tjekkiet kommer folk i arbejde eller lader sig registrere som arbejdsløse. Den skjulte reserve er nede på 1,4 procent.

De hollandske kvinder, der er strømmet ud på arbejdsmarkedet gennem en årrække, arbejder ofte på deltid. Næsten hver anden på det hollandske arbejdsmarked er således ikke på fuldtid. Men det er frivilligt, at de arbejder deltid. Kun 2,7 procent af dem på deltid ønsker flere timer.

Anderledes i Letland, hvor knap 10 procent er på deltid og 65,1 procent af dem ønsker et fuldtidsarbejde.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.