Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tjekkisk EU-formandskab forsøger nyt kompromis om arbejdstid

24. Apr. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det tjekkiske EU-formandskab ser en sidste mulighed for et forlig om nye regler for arbejdstiden i EU. Formandskabet gør natten til tirsdag et allersidste forsøg, efter EU-kommissionen på et forligsmøde i går kom med et nyt kompromisforslag, der byggede på forslag fra det tjekkiske EU-formandskab og repræsentanter fra Europa-Parlamentet.

Den tjekkiske vicepremierminister Petr Necas udtalte efter mødet, at han var behersket optimist i spørgsmålet om et forlig mandag aften.

- Mødet i dag var et positivt skridt fremad, sagde Petr Necas, der også er social- og arbejdsminister.

Han fremhævede EU-kommissionens nye forslag og understregede, at formandskabet og Europa-Parlamentets repræsentanter i forligsudvalget fandt, at det var et fornuftigt kompromis.

Forslaget bryder efter fagligt.eu’s oplysninger op i det spørgsmål om retten til at stå uden for EU-reglerne for arbejdstid, som parlamentet hidtil har ønsket afskaffet hurtigt, men som en række lande ønsker bevaret. Men det forsøger også at løse de to øvrige store knaster, tilkaldevagter og spørgsmålet, om vagterne skal tælle med som arbejdstid.

Tilsyneladende søger Kommissionen at få et kompromis mellem Rådet og parlamentarikerne, så det gøres bureaukratisk og besværligt for landene at vælge at opretholde den såkaldte opt out – retten til at stå uden for reglerne om arbejdstid – og lægger samtidig op til, at vagter, hvor den ansatte blot er til stede og måske endog sover, ikke tæller med som fuld arbejdstid.

En repræsentant for den tjekkiske regering afviser at kommentere forslaget, men siger til fagligt.eu, at mandagens møde næppe bliver let. Det er stadig de hidtidige blokerende lande med Storbritannien og Tyskland i spidsen, der ventes at give problemer.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.