Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.05.09 Borgerligt flertal sender forslag til barselsorlov retur til kvinde-udvalg

06. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den borgerlige fløj i Europa-Parlamentet fik i eftermiddag samlet et flertal mod et forslag om, at kvinder har ret til 20 ugers barselsorlov og samtidig en obligatorisk forældreorlov på to uger. På samlingen i Strasbourg støttede 347 medlemmer, at forslaget bliver sendt retur til parlamentets kvindeudvalg, der havde vedtaget en betænkning fra den portugisiske socialist Edite Estrela.

Forslaget har været stærkt omdiskuteret. I Storbritannien har arbejdsgivere og også Labour-regeringen kæmpet mod forslaget, lige fra EU-kommissionen kom med sit udspil i 2008. Kommissionen lagde op til, at barselsorloven blev udvidet fra 14 uger til 18 uger. Parlamentets kvindeudvalg udvidede perioden til 20 uger og lagde op til, at de første seks uger var obligatorisk og med fuld løn. Derefter var der ret til 85 procent at den tidligere løn.

Men netop den betaling skabte røre især i Storbritannien, hvor kvinder ganske vist har ret til et års barsel, men kun får 90 procent af lønnen i de første seks uger og derefter, hvad der svarer til under 1000 kroner om ugen.

Den konservative Alan Duncan kaldte i Daily Mail forslaget for sygt, og at det ville skade kvinders muligheder på arbejdsmarkedet.

Forslaget fra parlamentets kvindeudvalg lagde også op til begrænsninger i nattearbejde og overtid og øget beskyttelse mod fyring.

Socialdemokraternes Britta Thomsen beklager, at en borgerlig fløj i parlamentet fik held til at sende forslaget i en syltekrukke. Hun finder, at forslaget både ville komme kvinder, deres børn og også mænd til gode.

- Det er fuldstændig forrykt. Her har vi muligheden for at hjælpe millioner af kvinder, som har brug for tid sammen med deres nyfødte. Men det ville de borgerlige ikke være med sig, siger Britta Thomsen. pmh
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.