Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.11.09 Parters aftale om forældreorlov vedtaget

01. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Forældreorloven i EU bliver strammet op, efter EU-landenes beskæftigelsesministre i dag godkendte den aftale, om parterne på det europæiske arbejdsmarked indgik i sommer.

Aftalen forbedrer de tidligere regler, som var de første, parterne blev enige om i 1995, efter arbejdsmarkedets parter fik mulighed for at lovgive i EU.

De nye regler giver lønmodtagerne ret til fire måneders forældreorlov mod tidligere tre måneder. Det bliver dog sådan, at der fortsat kun er ret til tre måneders, hvis kun den ene af forældrene går på orlov. Det forudsættes, at mindst en måned tages af den anden part.

EU-kommissær Vladimír Špidla afviste på et pressemøde, at den ny aftale var værdiløs. Han fremhævede, at den nu også kommer til at dække folk på deltid, vikararbejdere og folk på tidsbestemte kontrakter.

Der må ikke ske diskriminering i forbindelse med orlov. Folk skal kunne vende tilbage til tilsvarende job, som de havde tidligere. Men de skal samtidig have mulighed for at indgå aftaler om fleksible arbejdsforhold, så det bliver lettere at forene arbejds- og familieliv.

Vladimír Špidla erkendte, at aftalen ikke gav forbedringer i flere lande som blandt andre Danmark. Men han fandt det afgørende, at det er parterne, der har forhandlet, og at de benytter sig af muligheden for at indgå aftaler, der bliver regler for det europæiske arbejdsmarked.

Landene skal have omsat direktivet inden begyndelsen af 2012. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.