Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Barsel bliver ny knast for dansk EU-formandskab

02. Dec. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

02.12.11 Det polske EU-formandskab opgiver at få et forlig med EU-lande og Europa-Parlamentet om øget barsel for gravide og kvinder, der ammer. På social- og beskæftigelsesministrenes rådsmøde i Bruxelles overdrog Polen opgaven at skabe et forlig til Danmark, efter en række lande og også EU-Kommissionen gik imod de stramninger, Europa-Parlamentet kræver og herunder en udvidelse af barslen til 20 uger.

EU-kommissær Viviane Reding henviste til et møde i Krakow i oktober, hvor sagen var oppe og linjen i landenes holdning gik imod Europa-Parlamentet. I konklusionerne fra rådsmødet hedder det da også, at det på mødet i Krakow stod krystalklart, at landene hverken gav sig i spørgsmålet om at udvide barslen fra Kommissionens forslag på 18 måneder til 20 måneder med fuld løn.

Rådet konkluderer, at der er så store forskelle på barselsreglerne i landene og de sociale systemer, at det simpelt hen koster for meget at ændre reglerne, som Europa-Parlamentet foreslår, og at det ligefrem kunne have den modsatte virkning end den tilsigtede – underforstået, at yngre kvinder ville blive diskrimineret på arbejdsmarkedet, fordi virksomheder ikke ville ansætte dem af frygt for at komme til at betale barsel.

En række lande støttede, at kvinder med forslaget ville få en bedre sikring mod sygdom. Forslaget siger, at kvinder ikke skal tage natarbejde og overarbejde 10 uger før fødslen og i ammeperioden, hvis det er til fare for moderen eller fostrets sundhed.

Flere lande fandt spørgsmålet om sygedagpenge uklart. Ministrene fandt, at der er forskellige fortolkninger af sygepenge og forskellige regler for deres betaling under forskellige systemer for eksempel også afhængig af sygdommens længde.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.