Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.10.08 Europa-Parlamentet ønsker nye regler for udstationerede

22. Oct. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentet lægger op til nye regler for udstationerede. Efter flere afgørelser ved EF-domstolen foreslår parlamentet i en stærkt omdiskuteret betænkning, at det nuværende EU-direktiv med regler for udstationerede tages op, så der skabes større klarhed om reglerne.

Betænkningens ordfører, den svenske socialdemokrat Jan Andersson, sagde mandag før de afgørende sidste forhandlinger til fagligt.eu, at han var utrolig spændt på, om det lykkedes at få betænkningen stemt hjem. Men han fandt det helt afgørende, at det efter domstolens afgørelser blev slået fast, at blandt andet strejkeretten også gjaldt, når udlændinge som udstationerede arbejder under forhold, der kunne betegnes som social dumping.

- Vi kritiserer ikke EF-domstolen. Men den har ikke haft det overblik, som politikerne har. Dens afgørelser er kontroversielle i de her sager, og de går imod de intentioner, vi som politikere havde, da vi lavede reglerne for udstationerede. Derfor må vi tilbage og lave reglerne, som vi troede, de var, sagde Jan Andersson.

Han var ikke betænkelig ved at åbne for et nyt politisk slagsmål om reglerne for udstationerede. For ham var det afgørende, at de punkter i de nuværende regler, der var tvivl om, kom op til politisk behandling. Det behøvede ikke at være hele direktivet.

- Selvfølgelig er der altid en fare. Men man kan også spørge: Hvad kan næsten gå galt?, sagde Jan Andersson.

At sagen var kontroversiel fremgår af, at han fik den som ordfører i arbejdsmarkeds- og socialudvalget i parlamentet, selv om han er formand for udvalget. Normalt er det kun mindre sager, en formand kommer til at stå i spidsen for på grund af arbejdspresset. Men den var så afgørende, og Sverige var så dybt involveret i den på grund af den svenske Laval-sag, at han påtog sig opgaven.

- Det har været et utrolig hårdt arbejde, sagde Jan Andersson.

Til det sidste var der da også tvivl om udfaldet. Den konservative-kristelige PPE-gruppe i parlamentet var splittet, og det hed sig til det sidste, at der ville komme ændringsforslag, selv om medlemmerne i beskæftigelses- og socialudvalget havde stemt for rapporten. Samtidig blev den liberale gruppe splittet.

Men i dag trak PPE-gruppen sine forslag tilbage, og dermed var vejen banet for betænkningen, selv om også enkelte socialister fra østlandene til det sidste gjorde oprør. De ønskede, at udstationerede fra deres lande kunne arbejde under ringere forhold, når de var på opgaver i andre lande.

Socialdemokraternes Ole Christensen er også tilfreds med, at der blev flertal for betænkningen. Og han er især glad for, at EU-kommissær Vladimír Špidla under debatten i parlamentet gav udtryk for, at Kommissionen nu er parat til at se på udstationeringsdirektivet.

- Det tyder på, at EU-kommissionen langt om længe lytter til os. Hidtil har vi talt for døve øren, men kommissær Špidlas udtalelser tyder på, at vi nu er trængt igennem, siger Ole Christensen.

- Vi har længe presset på for at få kommissionen til at få øjnene op for disse problemer. Derfor er det her en rigtig god nyhed. Det er vigtigt, at der bliver skabt den rette balance mellem strejkeretten og det indre marked. Ingen regler skal stå over retten til at konflikte, siger Ole Christensen, som nu vil følge kommissionens næste træk nøje.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.