Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.02.09 Socialister i EU kræver udstationeringsdirektiv ændret

04. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens strejkebølgen fortsætter i Storbritannien, tager den socialistiske gruppe i Europa-Parlamentet nu sagen op med krav om, at EU’s direktiv om udstationering bliver ændret.

De britiske konflikter fortsætter, efter arbejdere på olieraffinaderiet Lincolnshire Lindsey til morgen afviste forslag, der vil sikre, at en del af de 200 job på et nyt projekt går til britiske arbejdere. Det franske olieselskab Total, der ejer raffinaderiet, har aftaler med et jobfirma, der kun ansætter italienere og portugisere.

Ifølge BBC var briterne blevet lovet, at halvdelen af jobbene ville gå til briter efter forhandlinger mellem fagbevægelsen og ledelsen. Men de britiske arbejdere mener, det kun blev under 25 procent. De har samtidig krævet bevis for, at portugiserne og italienerne får det samme i løn, som britiske arbejdere skulle have.

Konflikten på raffinaderiet har den seneste uge bredt sig til aktioner på andre virksomheder.

Den socialistiske gruppe i parlamentet finder, at det er beklageligt, at det kommer til en konflikt mellem de britiske og udenlandske arbejdere.

Udtalelsen, som britiske, italienske og portugisiske medlemmer af gruppen står bag, udtrykker solidaritet med arbejderne fra de tre lande. De finder, at der ikke skal pilles ved retten til fri bevægelse for både lønmodtagere og kapital. Men socialistgruppen beklager, at der efter EF-domstolens afgørelser i flere sager er rejst tvivl om forholdet mellem den fri bevægelighed og arbejdsforholdene og peger på, at der nu er behov for at tage direktivet om udstationering op til revision, så social dumping afvises.

Gruppen beder EU-kommissionen om at handle hurtigt og imødegå, at den økonomiske krise skaber problemer for arbejdere og deres familie.

EU-kommissionen har hidtil afvist at komme med nye forslag til udstationering, men venter et udvalgsarbejde om følgerne af EF-domstolens afgørelser.
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.