Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.12.08 Ingen løfter om revision af EU-direktiv om udstationering

17. Dec. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen slår igen fast, at der ikke kommer nogen revision af direktivet om udstationering. På arbejds- og beskæftigelsesministrenes møde i Bruxelles havde ministrene og EU-kommissionen en lang debat under frokosten om konsekvenserne af de meget omtalte afgørelser ved EF-domstolen og især afgørelsen i den svenske Laval-/Vaxholm-sag, som skabte bekymring for faglige rettigheder i en række lande. Debatten fik ikke EU-kommissionen til at ændre holdning og komme ud med et nyt forslag til udstationering.

Til fagligt.eu siger EU-kommissær Vladimír Špidla, at der udelukkende var tale om en debat, og at man blot ville informere hinanden om, hvordan situationen var i de forskellige lande. Der var dermed ingen ændring i Kommissionens holdning til direktivet om udstationering.

- Vi har ikke lagt noget frem om det. Der var kun udveksling af informationer, siger Vladimír Špidla.

Kommissionen afventer nu arbejdet i en gruppe på højt niveau, der med arbejdsmarkedets parters deltagelse tager dommene og problemer med udstationering op. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen sagde efter mødet, at en række lande tog ordet i debatten, og at der er bekymring i de faglige organisationer i flere lande.

- Men de har forskellige problemer, for domstolens kendelser rammer dem forskelligt, siger Claus Hjort Frederiksen.

På EU-topmødet torsdag og fredag pegede den irske premierminister Brian Cowen på, at arbejdsmarkedsforholdene var nogle af dem, der bekymrede irerne. Der måtte findes løsninger på de sociale spørgsmål, før Irland stemmer igen om Lissabon-traktaten. Det var uklart, hvilke problemer irerne hentydede til. På rådsmødet i dag gav den irske minister Mary Hanafin udtryk for bekymring for det irske arbejdsmarked og ønskede, at der blev fundet løsninger på de problemer, som dommene gav irerne. Men Lissabon-traktaten indlægget blev tilsyneladende ikke kædet sammen med Lissabon-traktaten.

Den svenske arbejdsminister, Sven Otto Littorin, gennemgik den løsning, som et udvalg kom med i sidste uge. Heller ikke det udvalg lægger op til umiddelbare ændringer, og det er den svenske fagbevægelse utilfreds med. Svensk LO’s formand, Wanja Lundby-Wedin, mener, at det er nødvendigt at ændre direktivet om udstationering. Til den svenske portal fackligt.eu siger Wanja Lundby-Wedin, der også er formand for den europæiske fagbevægelse EFS, at de problemer, som dommene giver, ikke løses alene i Sverige.

- Det er et europæisk problem, som kun kan løses gennem ændringer i EU-retten, siger Wanja Lundby-Wedin.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.