Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.10.09 Lettere bygger løs i Sverige for 50 kr. i timen

19. Oct. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De skal have 137 kr. i timen. Men de får kun udbetalt 50 og lidt ekstra i særlige goder.

Det er situationen for lettiske arbejdere, der bygger om på rådhuset i Uppsala i Sverige. 12 lettere gik tidligere på byggepladsen. Fire var tilbage, da det svenske LO-Tidningen besøgte stedet. Letterne har en aftale, hvor det står, at de skal have 137 kr. i timen. Til bladet siger de imidlertid, at de får udbetalt 50 kr. Desuden får de 100 kr. om dagen i madtilskud og bor gratis i en bolig, som et svensk firma, der har ordren på byggeriet, stiller til rådighed.

Det svenske firma lader et lettisk firma stå for byggeriet.

- De svenske byggefirmaer har ikke tid og synes, at byggeriet var for lille en opgave. Jeg er meget tilfreds med de lettiske arbejdere. De er fleksible og gode håndværkere, siger en repræsentant fra firmaet, Leif Carlsson, til LO-Tidningen.

Han er imidlertid ikke tilfreds med det lettiske firma.

- Vi ønsker, at det går ordentligt til, og at arbejderne får deres løn, siger Leif Carlsson.

I et tilfælde fik lettere ikke løn i to måneder, og selskabet måtte gribe ind og betale.

- Vi må hjælpe, for det er i vor interesse, siger Leif Carlsson.

De fire letterne er også tilfredse, selv om de kun får 50 kr, Det er efter skat, og det ligger i ordningen, at det lettiske firma skal betale skatten til myndighederne i Letland. Og det sker, er uvist.

Det svenske byggeforbund, Byggnads, har ansat tolken Gints Kaplers, der både forstår lettisk, russisk, polsk og svensk. Til bladet siger han, at 80 procent af de mindre byggefirmaer er useriøse. De snyder både arbejderne, de faglige organisationer og myndighederne.

Byggnads Peter Furuhall finder, at det går bedre med de store firmaer. Der er nu kollektive aftaler med flere firmaer. Problemet er, at det er svært at kontrollere, om regler overholdes. De udenlandske arbejdere er forsigtige med at udtale sig.

- De vil ikke miste jobbet, siger han.

Gints Kaplers forsøger at organisere de udenlandske arbejdere og hjælpe dem, der arbejder til slavelønninger. Han finder, at det er blevet vanskeligere at få folk ind i en faglig organisation. Flere og flere arbejder som såkaldt selvstændige.

En af de lettiske arbejdere siger, at de arbejder ni timer om dagen fra mandag til fredag og seks timer om lørdagen. Han mener, at alle fire lettere gerne kommer tilbage til Sverige, når de er færdige med opgaven.

- Jeg har bygget huse i Norge tidligere. Der var lønnen bedre, men kravene større til, at arbejdet skulle holde en høj kvalitet. I Sverige er det mere business. Her er det vigtigste princip. At det skal gå hurtigt og være billigt – og siden skal det sælges dyrt, siger letten Martins Sprogis.

Det var et lettisk firma, Laval, der underbetalte arbejdere ved et byggeri i Vaxholm uden for Stockholm. Det var den sag, der førte til en omdiskuteret retssag og senere dom ved EF-domstolen. Den europæiske faglige EFS drøfter i de kommende dage konsekvenserne for udstationering på et møde i Stockholm. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.