Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EFS angriber Centralbank for udtalelser om løn

13. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den europæiske faglige sammenslutning, EFS, angriber formanden for den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, for at blande sig i EU-landenes kollektive lønforhandlinger med udtalelser om, at han var bekymret over udviklingen. Udtalelsen kom for en uge siden og fik vicegeneralsekretær Reiner Hoffmann til at sige, at bankens manglende evne til at tackle situationen med en stigende euro åbenbart nu fik den til at satse på lønpolitikken.

Jean-Claude Trichet tog sig ikke af den faglige kritik, men uddybede derimod sine udtalelser på et pressemøde efter bankens ledelses samling torsdag. På pressemødet sagde Jean-Claude Trichet, at centralbanken ikke på forhånd kan indgå nogen aftale om en lønpolitik, så ville han advare mod en lønpolitik, der førte til højere priser, som igen ville føre til højere lønninger.

- Derfor vil vi overvåge situationen meget nøje, sagde bankens formand ifølge et udskrift fra mødet.

Han advarede i særlig grad mod automatiske reguleringer af lønningerne som dyrtidsreguleringer og pointerede, at lav inflation stadig er bankens mål. Men samtidig understregede han, at der er tre forhold, der er særligt afgørende for økonomien. Det er konkurrenceevnen, ledigheden og produktiviteten. Til de tre punkter kom så i dag problemet med den stigende inflation.

- Hvad vi siger til fagbevægelserne og også til arbejdsgiverne – alle de sociale parter og selvfølgelig også regeringerne på vegne af den offentlige sektor – det er, at de må overveje, at efter de midlertidige udsving så er vi tilbage til vor definition af prisstabilitet. Tag det med i overvejelserne, sagde Jean-Claude Trichet.

Han mente, at forventningerne ville blive for store, hvis det ikke skete, og lønningerne stige i en spiral.

Trichet, der tidligere stod i spidsen for den franske nationalbank, får også modstand fra den franske økonomi- og beskæftigelsesminister, Christine Lagarde, der i sidste uge sagde, at ECB burde sætte væksten øverst og ikke bekæmpelsen af en kortvarig stigning i inflationen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.