Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Bander bedrager polske jobsøgere

05. Feb. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Udnyttelsen af unge polakker, der søger job i Vesteuropa, tager nye former. Bander i Storbritannien og Polen lover de unge job i Storbritanniens største supermarkedskæde Tesco, men jobbene er der ikke, selv om de unge har betalt formuer for rejse og indskud til banderne.

Det britiske dagblad The Guardian skriver, at de unge betaler 260 pund (knap 3000 kr.) til agenter, der tilbyder jobbene hos Tesco. De unge må derefter betale flyet til London. Men når de dukker op, er der ikke noget job.

Nogle af de unge er derimod blevet modtaget af banden, der kører dem flere hundrede kilometer bort til et sted, hvor de bliver bedt om at aflevere flere penge. Derefter bliver de i nogle tilfælde efterladt til sig selv uden at have penge eller kunne et ord engelsk.
Nogle af de unge polakker får at vide, at deres familie er truet, hvis de går til politiet.
Den polske generalkonsul, Janusz Zakrzewski siger til bladet, at svindlen med jobformidling er blevet en stor business for adskillige polske bander.

- Der er hundredvis af disse sager, siger generalkonsulen.

Hos Tesco er man klar over problemet og indrykker nu annoncer i lokale polske aviser, der advarer mod at søge job hos Tesco gennem de såkaldte agenter.

Også Rumænien er udsat for svindel med jobløfter. Præsident Traian Basescu angreb ifølge den internationale presse søndag europæiske arbejdsgivere for at hyre rumænere på det illegale marked.

- Det er ikke kun rumænerne, der er skyldige. Arbejdsgiverne i EU-landene er lige så skyldige, når de ansætter illegal arbejdskraft til lave lønninger, sagde Traian Basescu ifølge EUObserver.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.