Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Uddannede migranter undgår EU

17. Nov. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Strømmen af migranter fra Nordafrika vil fortsætte i mange år, men den deler sig. Mens de uddannede tager til andre dele af verden som USA, Canada og USA og også den arabiske verden, søger de ufaglærte lykken i Europa.

Italien modtager godt 23 procent af migranterne fra Egypten, viser en analyse fra European Training Foundation, ETF. De er stort set alle uden uddannede. De uddannede tager til Saudi Arabien og Canada. Tilsvarende modtager Frankrig over halvdelen fra af dem, der forlader Tunis, Italien 17,6 procent, og 8,6 procent tager til Canada, der samtidig især var målet for de dem med en lang uddannelse.

- Der er en klar tendens til, at folk med uddannelse tager andre steder hen end til Europa, sagde Ummuhan Bardak, der er arbejdsmarkedsspecialist ved ETF, på en konference i Istanbul for økonomiske og sociale udvalg og NGO-bevægelser i Middelhavsområdet.

Generelt er USA, Canada og Australien de lande, som højtuddannede migranterne har øverst på listen over lande, hvor de ønsker at arbejde.

De vanskelige forhold i de sydlige Middelhavslande er baggrunden for, at folk stadig vil søge ud, selv om der er nye tider på vej efter det arabiske forår. Mens EU kæmper med en ungdomsarbejdsløshed på 20 procent, var den før krisen oppe på 31,4 procent i Tunis, 27,4 procent i Algeriet, 24,8 procent i Egypten og hele 38,9 procent i de besatte palæstinensiske områder.

Befolkningerne er alle unge sammenlignet med EU. En tredjedel af befolkningen i regionen er under 15 år – 45 procent i de besatte palæstinensiske territorier. Det antages, at 60 millioner unge dermed vil slutte sig til arbejdsstyrken inden 2020.

Det store antal unge stiller krav til uddannelsessystemerne, men de offentlige udgifter til uddannelse udgør kun 3,7 procent af det egyptiske BNP, 2,0 procent af Libanons BNP og 5,5 procent af Marokkos.

Kolossalt spild af viden

Selv om tendensen er klar, at uddannende søger andre steder hen end til EU-landene, har omkring 35 procent af migranterne fra Egypten, Tunis og uden for Middelhavsregionen også ukrainere en videregående uddannelse. De dækker en lang række uddannelser, men kun få får et job, der svarer til deres kvalifikationer. De er overkvalificerede til de job, de måske er så heldige at skaffe sig.

- Der er tale om et stort hjernespild både for migranterne, men også for de lande, de forlader, og de lande, de kommer til, sagde Ummuhan Bardak.

Gennemgående for migranterne gode job, hvis de vender hjem efter ophold i udlandet. 90 procent af dem, der havde en god uddannelse og også arbejdet i udlandet, fik et godt job, når de kom hjem igen. Det gjaldt for 60 procent at dem, der havde arbejdet i ufaglærte job.

Omkring 35 procent af dem, der vendte hjem igen, fik samme salgs job, de havde, da de forlod landet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.