Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EU-Kommissionen fastholder positivt syn på fri bevægelighed

11. Nov. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Arbejdere fra Rumænien og Bulgarien, der har taget job i andre lande, har bidraget til en positiv udvikling. De har taget job, som landenes egne borgere ikke har ønsket, de har ikke presset lønningerne i landene nævneværdigt.

Det fastholder EU-Kommissionen i en ny rapport, der giver et positivt billede af den fri bevægelighed i EU og bulgareres og rumæneres arbejde i andre EU-lande.

Ti EU-lande har stadig begrænsninger for den fri bevægelighed for rumænere og bulgarere. Fra 1. januar udløber imidlertid undtagelserne fra den fri bevægelighed for de to landes borgere. Har lande ikke inden da godtgjort, at der vil være problemer på landenes arbejdsmarkeder, hvis rumænere og bulgarere frit kan rejse ind og tage arbejde, skal de åbne deres arbejdsmarkeder også for dem.

Spanien har fået en særlig tilladelse til at begrænse rumænere. Spanien og Italien er da også de lande, hvor flest rumænere og bulgarere søger hen. Siden 2006 er antallet af rumænere og bulgarere i andre EU-lande fordoblet, så det ifølge rapporten er oppe på 2,9 millioner personer. 70 procent af dem har slået sig ned i Italien og Spanien.

Det er især rumænere, der er søgt til andre lande, siden der blev åbnet op for den fri bevægelighed, og de fleste lande heller ikke satte grænser for rumænerne og bulgarerne.

27 procent af de borgere, der er søgt ud fra de nye EU-lande, er rumænere. Dernæst kommer polakker, der er oppe på 21 procent, mens bulgarerne kun udgør fem procent.

De har især taget job i byggeindustrien, i fødevareindustrien og i de private husholdninger.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.