Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Udlændinge snupper nye britiske job og sender briter hjem

27. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens danske embedsmænd i dag forsøger at overbevise EU-Kommissionen om det lovlige i en grænseaftale, punkterer nye tal i Storbritannien den konservative premierminister David Camerons politik for en begrænsning af indvandringen. Efter et mindre fald strømmer folk fra østlandene igen til Storbritannien for at søge job og sender tallene over nettoindvandingen op på det højeste niveau i seks år.

Frem til september forlod 344.000 mennesker Storbritannien i 2010, men 586.000 flyttede til landet. Og tendensen er fortsat. Ifølge The Telegraph viser nye tal fra det britiske statistiske kontor, at det er femte kvartal i træk, at nettoindvandringen stiger. Især er det polakker og folk fra de baltiske lande, der igen søger til Storbritannien efter arbejde, efter et mindre fald i 2009.

Presset på det britiske arbejdsmarked har sendt briter hjem. Fra 2002 til 2011 steg arbejdsstyrken i Storbritannien med 1,5 millioner til i alt 29,1 millioner personer. Men det var udlændinge, der tog ikke kun de nye job, men endnu flere. Der blev hele 1,7 millioner flere udlændinge på det britiske arbejdsmarked. Dermed havde 223.000 færre briter et job.

Det er især de ufaglærte briter, der nu ryger ud. Hvert femte ufaglært job i Storbritannien er besat med en udlænding. Mange af jobbene er på vilkår, så briter ikke ønsker dem.

Politisk rådgiver for instituttet for ansatte og udvikling, CIPD, Gerwin Davies, siger til The Telegraph, at den ny stigning i antallet af arbejdstilladelser for udlændinge falder helt i tråd med udtalelser fra arbejdsgivere, der siger, at de har øjnene rettet mod EU, når de søger ny arbejdskraft til job, det ofte er vanskeligt at finde briter til.

Det skyldes også, at Storbritannien begrænser indvandringen fra lande uden for EU. Men den politik ser heller ikke ud til at lykkes for regeringen. Antallet af asylansøgninger er steget med 11 procent og arbejdsvisa med seks procent.

Direktør i tænketanken IPP, Matt Cavanagh, siger til avisen, at de konservative nu er nødt til at stramme yderligere op for at leve op til de mål, de kom med, da de var i opposition.

- Så de må stramme yderligere op i behandlingen af studenter eller uddannede arbejdere, der kommer fra lande uden for EU – den mest sårbare immigration for vor økonomi, siger Matt Cavanagh.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.