Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EU-kommissionen vil øge antallet af job i andre EU-lande

23. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen og medlemslandene holder i den kommende måned over 500 møder i de 27 EU-lande for at fremme borgernes lyst til at tage job i udlandet og få arbejdsgivere til at tage imod dem. Sidste år deltog over 200.000 især unge i lignende arrangementer, og flere end 10.000 fik job i et andet land.

Pressetalskvinde for EU-kommissær Vladimír Špidla, Katharina von Schnurbein, sagde på et pressemøde i EU-kommissionen, at EU-kommissionen ønsker, at flere tager arbejde i et fremmed EU-land. Kommissæren vil derfor i den kommende tid også se på den fri bevægelighed og de restriktioner, som fire medlemslande heriblandt Danmark stadig opretholder over for lønmodtagere fra de nye medlemslande.

- Fra april næste år skal de angive gode grunde for stadig at have de restriktioner, sagde Katharina von Schnurbein.

Over 5 millioner borgere i EU-landene bor i et fremmed EU-land. Det er 2,2 procent af borgerne, som har søgt muligheder ude. Og det er lidt flere end for bare to år siden. Men Kommissionen finder, at det er sundt for borgerne at bo en tid i et andet land, lære et fremmed sprog og kultur og også den måde, man arbejder på det ny sted. Derfor fremmer de oplysningerne om at arbejde i et andet land.

På fredag arrangerer Kommissionen en særlig job-dag, hvor arbejdsgivere og jobsøgende kan mødes og også stifte bekendtskab med det særlige EURES-program, der på en portal har over 1,4 millioner job, der venter på at blive besat i EU-landene.

Det er især i de gamle EU-lande, at folk søger udfordringer. I de 15 lande er 2,9 procent af befolkningen fra et andet EU-land, og flest fra de andre 14 lande. Men rumænere og bulgarer har været hurtige til at søge udenlands. De udgør nu 0,5 procent af befolkningen i de 15 lande, mens de første ti nye EU-landes befolkninger kun udgør 0,6 procent.

Borgere fra lande uden for EU bor dog i endnu større tal i de 15 gamle EU-lande. 5,2 procent af borgerne kommer fra et land uden for EU.


Pengene trækker

Folk fra de nye EU-lande søger især udenlands for at få en højere indtægt, viser tal fra Eurobarometer. Over 45 procent fra de lande svarer, at håbet om en højere levefod trækker. Men også drømmen om bedre arbejdsforhold får folk til at rejse. Og det er også den grund, borgere fra de gamle EU-lande angiver hyppigst som grund til at søge udfordringer i et andet land. Men mange rejser også mod egne, hvor vejret er bedre.

Ønsket om at møde nye mennesker og få nye venner tæller mere for folk fra de gamle EU-lande end for de nye EU-medlemmer. Men for begge grupper spiller tabet af den direkte kontakt med venner og familie kraftigt ind, når de begrunder, hvad der kan få dem til at blive hjemme.

Halvdelen af borgerne tror, at de vil møde vanskeligheder i et fremmed land, fordi de ikke kan sproget eller ikke taler det godt nok. Mange frygter også, at de ikke finder et job.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.