Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Belgien gør 25.000 illegale indvandrere lovlige

20. Jul. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Illegale indvandrere i Belgien har håb om et ordentligt liv, efter regeringen er blevet enig om at lovliggøre 25.000 indvandrere. For ni år siden fik over 40.000 illegale indvandrere lovligt ophold, efter de kunne bevise, at de havde været i landet i over fem år.

Den ny lovliggørelse af indvandrere kommer, efter de politiske myndigheder i Belgien har forhandlet om de illegale indvandreres status i over et år. Det skønnes, at der opholder sig op mod 100.000 illegale indvandrere i Belgien. Regeringen vil dog ligesom sidste gang, der blev giver amnesti til indvandrere, også denne gang sætte betingelser for, hvilke illegale indvandrere der får lovlig opholdstilladelse.

Sidst skulle indvandrere have været i Belgien i over fem år. Det ventes ifølge belgiske medier, at grænsen bliver sat ved det halve antal år denne gang. Indvandrerne skal vise gennem arbejdskontrakter, attester fra sprogkurser, lejekontrakter eller anden dokumentation, at de har opholdt sig i Belgien i perioden.

Illegale indvandrere kan godt have papirer på at være i Belgien, uden det kommer til myndighedernes kendskab. Derfor er det helt uvist, hvor mange de reelt er.

Den belgiske statssekretær for budget, familiepolitik og asyl- og indvandrerpolitik, Melchior Wathelet, siger til det fransktalende radio-tv-selskab, RTBF, at det er nødvendigt at have en politisk kontrol med politikken, og at det er nødvendigt at finde frem til en menneskelig politik, der er rettet mod fremtiden. Han finder, at den ny regulering ikke er løsningen, men nødvendig for at finde frem til løsninger.

Illegale indvandrere har i længere tid protesteret mod, at de bliver forfulgt af myndigheder. Flere kirker har været mere eller mindre besat af indvandrerne eller kirkerne har åbnet for ”besættelserne”.

Den belgiske minister for indvandring, Annemie Turtelboom, sagde for to uger siden, at en amnesti ville omfatte 4000-8000 personer. Først og fremmest indvandrere med børn i skoler skulle få deres ophold gjort lovligt.

Den ny amnesti kan få debatten mellem de hollandsktalende flamlændere og de fransktalende i Vallonien til at få ny næring. I Flandern står fremmedfjendske partier stærkt, og der er en frygt for at åbne op for indvandring. En amnesti kunne føre til, at andre illegale indvandrere fra Holland kom til Belgien, fik gjort deres ophold lovligt og derefter tog lovligt til andre EU-lande.

Lederen af den ny flamske alliance, N-VA, Bart de Wever, udtaler, at den fransktalende del af Belgien har fået sin vilje og advarede den samlede belgiske regering mod at åbne for en ny amnesti i den nærmeste fremtid. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.